Foto: Joris Jan Bos

Drew Santini (bas)

Piano:
Flore Merlin

O schöne Nacht – mooie nacht! Vanavond hoort u het programma van de eerste CD van DAMASK. Daarin onderzoeken wij de sensualiteit en geheimzinnigheid van het donker aan de hand van Romantische kwartetten van lied-meesters uit de 19e eeuw. Wij stuiten op dromen en nachtmerries, fantasiewezens, spoken, stille verlangens en spijtgevoelens, jonge liefde, heimwee, dansen en verhalen rond het kampvuur.

De kwartet-cycli Op. 92 en Op. 112 van Brahms zijn misschien wel zijn meest aangrijpende vocale muziek. Daarnaast voeren wij de wonderschone, doch zelden vertolkte werken uit van twee tijdgenoten van Brahms. Heinrich von Herzogenberg was getrouwd met een pianostudente van Brahms en werd zelf een fervent voorvechter van het werk van zijn collega. Zijn Notturnos, Op. 22, zijn van een ongelooflijk rijke harmonie en breedte. Het eerste deel van de cyclus is direct geïnspireerd door Brahms´ bekende ´O schöne Nacht´.
Gustav Jenner, een generatie jonger dan Brahms en zijn enige formele student, schreef pakkende kwartetten van zowel retorische grandeur en humor. Samen zorgen deze prachtige miniaturen, die niet zo bekend zijn als zij verdienen, voor een mooie en vervullende avond van kamermuziek.

PROGRAMMA:

Johannes BRAHMS: Zwei quartette Op. 112a

- Sehnsucht

- Nächtens

Johannes BRAHMS: Vier Zigeunerlieder Op. 112b

- Himmel strahlt so helle

- Rote Rosenknospen

- Brennessel steht an Weges Rand

- Liebe Schwalbe, kleine Schwalbe

Johannes BRAHMS: Rhapsodie Op. 72/2 (solo piano)

Heinrich von HERZOGENBERG: Vier Notturnos Op. 22

- Wärs dunkel, ich lage im Walde

- Nacht ist wie ein stilles Meer

- Intermezzo: “zwei Musikanten zieh’n daher”

- Wie schön hier zu verträumen

-----PAUZE-----

Ned ROREM: Four Madrigals

- Parting

- Flowers for the graces

- Love

- An absent friend

Gustav JENNER: uit Zwölf Quartette

- Richten will ich Tisch und Gastmahl

- Ich gehe des Nachts

- Fensterlein, nachts bist du zu

- Wenn's die Baüme könnten klagen

Johannes BRAHMS: Vier quartette Op. 92

- O schöne Nacht

- Spätherbst

- Abendlied

- Warum

Robert SCHUMANN: Zigeunerleben

Damask Ensemble - Der Gang zum Liebchen (Brahms)

Over DAMASK

De Amerikaanse sopraan Katharine Dain, de Franse mezzosopraan Marine Fribourg, de Britse tenor Guy Cutting en de Canadese bariton Drew Santini werken sinds 2014 vanuit Nederland samen als het vocaal kwartet Damask.
Damast, damask in het Engels, refereert naar een weeftechniek die voor luxe stoffen zoals zijde ontwikkeld werd. De techniek werd bekend in en genoemd naar het 14e eeuwse Damascus in Syrië – toen een internationaal handelsknooppunt met een levendige uitwisseling van ideeën en culturen.
Dat is wat het Damask vocaal kwartet ook biedt. Niet alleen weeft het de stemmen van de vier leden tot een prachtige klankkleur, ook weeft de muziekkeuze van het kwartet internationale patronen en muziek uit verschillende eeuwen tot een rijk repertoire.
Damask’s repertoirekeuze toont deze patronen: door piano begeleide kamermuziek voor vier stemmen met (vaak veronachtzaamd) werk van Haydn, Schubert, Schumann en Brahms; gevarieerd werk uit de 20e en 21e eeuw van componisten als Schönberg, Stravinsky, Milhaud, Messiaen, Ned Rorem en David Lang.
Daarnaast hecht Damask veel waarde aan het verbreden en verrijken van het repertoire. Het heeft hiervoor samengewerkt met de ensembles Oerknal! en New Vintage Baroque, met als resultaat in opdracht gecomponeerde nieuwe stukken van Gregory Spears, Reiko Füting en Lewis Nielson.
Damask nam sinds 2014 deel aan diverse festivals en muziekseries in Nederland (Muziek in het Zevenbruggenkwartier, Ouderkerk Muzikale Herfst, Westerkerk Cantatediensten, Operadagen Rotterdam, Noorderkerkconcerten) en Duitsland (Internationales Kammermusikfest Ruhrtal). Het was daarnaast te beluisteren op concertlocaties in Engeland (Salisbury), Frankrijk (Parijs) en de VS (New York City).
In 2017, heeft Damask zich Ensemble in Residence mogen noemen op verschillende festivals in Engeland en Frankrijk. Het huidige seizoen staat in het teken van drie nieuwe concertprogramma's: Romancero, O schöne Nacht en New Love. Hierin verkent het ensemble thema's rondom liefde in muziek van verschillende stijlen en van traditionele, zowel als hedendaagse componisten.

www.damaskquartet.com