Griet Op De Beeck, Gloria Wekker, Menno de Bree en meer
Brainwash Festival
Griet Op De Beeck, Gloria Wekker, Menno de Bree en meer

Brainwash Festival 2018, 27 oktober, 13:00-1:00

Daar staan we dan. Omgeven door de puinhopen van het neoliberalisme, wachtend op de volgende crisis: ecologisch, relationeel of digitaal. Maar wat doen we eraan? Gelukkig hoeft het leven niet altijd leuk te zijn, ontstaan er nieuwe verhalen die ons kunnen bevrijden en die de weg wijzen naar een (minder) authentiek leven.

Brainwash is hét denkfestival van vandaag waar grote denkers, kunstenaars, schrijvers, filosofen, dichters en wetenschappers een ander licht laten schijnen op de grootste vragen van onze tijd.

In het oude centrum van Amsterdam denken we onder meer na over bullshit jobs, narcisme en zelfliefde, diepgaande ongelijkheid, geluk als boosdoener, lokale valuta, toekomstvisies en distopieën, bevrijdende algoritmen, de keerzijde van authenticiteit en onze postkapitalistische cultuur. Tegendraadse denkers en kunstenaars uit binnen- en buitenland schijnen hun licht over de grote vragen van vandaag, bieden verheldering in verwarrende tijden en helpen je nieuwe kaders voor vooruitgang te scheppen!

Een ticket voor het festival biedt je toegang tot de festival zaterdag met zo’n 100 programma’s op meer dan 15 locaties. Laat je van 13.00 tot 01.00 fascineren en inspireren door de meest geweldige sprekers in kerken en theaters in het centrum van Amsterdam. Het festival vindt plaats in De Brakke Grond, Nationale Opera & Ballet, Frascati, De Waalse Kerk, Zuiderkerk, Perdu, Compagnietheater, Kapitein Zeppos en de Agnietenkapel.

Programma in De Waalse Kerk.

13:20 - 14:00      Griet Op de Beeck - Leven en overleven

De Vlaamse schrijver Griet Op de Beeck schrijft over ouders en kinderen. Over kapotte mensen en hoe zij ongewild anderen ook kapotmaken. Over waar verantwoordelijkheid eindigt en schuld begint. Over geheimen. Over de gevaren van sterk zijn. Over vergeten en niet kunnen vergeten. En over de liefde natuurlijk, omdat dat alles is wat we hebben, of toch bijna. Op de Beeck spreekt over manieren om dit leven te overleven, door te kijken naar wat is, en vervolgens iets te doen met die inzichten.

14:30 - 15:10      Gloria Wekker - Ongemak, omgang en onschuld

In een brief aan haar nichtje schrijft hoogleraar Gender en etniciteit Gloria Wekker wat het voor haar betekent om een zwarte vrouw te zijn in Nederland en wat ervoor nodig is om te floreren. Maar is er dan alleen werk aan de winkel is voor mensen-van-kleur? Niet natuurlijk! Wekker bespreekt wat het betekent voor jonge mensen om wit te zijn in deze samenleving. Welke privileges brengt dat met zich mee en wat ga je daarmee doen? Hoe kan je een bondgenoot worden van mensen-van-kleur?

15:40 - 16:20      Karim Benammar - Denken in overvloed

We leven in een maatschappij die meer om nemen dan om geven draait. Als maar meer, nooit genoeg, schaarste alom. Kunnen we op een andere manier naar onze consumptiemaatschappij, leefwereld en economie kijken? Kunnen we ons niet langer te laten leiden door een gevoel van schaarste, vanuit de angst tekort te komen, maar vanuit een gevoel van overvloed? Dat is radicaal en niet vanzelfsprekend, maar kan volgens filosoof Karim Benammar wel het verschil maken. Want er is niet te weinig, er is meer dan genoeg!

16:50 - 17:30      Menno de Bree - Doe wat goed voelt, en andere onzin

We horen om de haverklap dat we ons gevoel moeten volgen, moeten doen wat goed voelt, kiezen wat we echt willen, authentiek moeten zijn et cetera. Dat klinkt allemaal lekker, maar in de praktijk werken dit soort adviezen voor geen meter. Filosoof Menno de Bree - columnist voor het Financieele Dagblad - bespreekt de populairste raadgevingen, en laat bovenal zien waarom je er niets aan hebt.

18:00 - 18:40      René ten Bos - Waarheid in het antropoceen

Hoe verhoudt het antropoceen, het huidige tijdperk van ecologische catastrofes, zich tot de waarheid? Denker des Vaderlands René ten Bos vraagt zich af of het nodig is om ons waarheidsbegrip te nuanceren, opdat ze beter werkt binnen wetenschappen zoals klimatologie en ecologie. Daarvoor hoeven we het nu eens niet over fake news en politiek cynisme te hebben. In plaats daarvan herleest Ten Bos de klassieke grotallegorie van Plato op zoek naar verheldering.

19:10 - 19:50      Lammert Kamphuis - Filosofie voor een weergaloos leven

Voor het leven bestaat geen generale repetitie. Je hebt slechts één kans. Gelukkig kun je bij grote denkers terecht voor wijze raad. In zijn verhaal neemt filosoof Lammert Kamphuis je mee in het denken van enkele van de bekendste Griekse filosofen. Hoe helpt de filosofie van Epicurus je om meer te genieten? En hoe kan een groep filosofen die halfnaakt door Athene liep voorkomen dat je op je sterfbed spijt hebt van je keuzes? Laat je verrassen en ga er zelf mee aan de slag!

20:20 - 21:00      Paul Verhaeghe - Een zieke maatschappij

De vloedgolf aan burn-outs, faalangsten en depressies is het gevolg van onze persoonlijke en maatschappelijke idealen. 'Elke maatschappij creëert zijn eigen aandoeningen', stelt Paul Verhaeghe daarom. Deze Vlaamse psychoanalyticus vertelt over de schaduwkant van onze ideaalbeelden: Het streven naar individualisme leidt tot zelfredzaamheid en eigenheid, maar brengt ook ziektes met zich mee. En zo is dat in alle samenlevingen. Hoe kunnen we dan toch een gezondere maatschappij creëren?