Kerkdienst + filosofisch debat
Blaise Pascal en de moraal
Kerkdienst + filosofisch debat

Mon Dieu! Franse filosofen over God - Blaise Pascal

Kerkdienst door ds. Henk Spoelstra, gevolgd door een filosofische discussie met bijzonder hoogleraar Europese cultuur en christendom aan de VU prof. dr. Matthias Smalbrugge over Franse filosoof Blaise Pascal over 'de moraal'.

Pascal verzet zich met weergaloze spot tegen de moraal van de Jezuïeten. Die moraal bracht de mens terug tot een schoolbord waar je op elk moment je daden kunt uitwissen die helaas verkeerd zijn uitgevallen. Foutje, volgende keer beter. Spijt is niet nodig, moraal ook niet, zolang je maar in de wisser gelooft. Zelf ben je natuurlijk echt nergens debet aan. Integendeel, je streeft toch onophoudelijk nar perfectie? Tegen dat mensbeeld - niet verantwoordelijk, wel strevend naar perfectie - keert Pascal zich. Het lijkt sterk op onze tijd: anderen zijn de schuld, zelf blijf ik heerlijk naar perfectie streven. Wat is dan het alternatief van Pascal?