BRISK Recorder Quartet Amsterdam

Marjan Banis, Susanna Borsch, Bert Honig en Alide Verheij - blokfluiten

BRISK betekent levendig en wakker, en dat is ook precies wat BRISK Recorder Quartet Amsterdam is: een energiek, inventief en vernieuwend ensemble. “De genadeklap voor het imago van braafheid van de blokfluit”, schreef een recensent ooit over hen. Alle mogelijkheden van het blokfluitkwartet worden voortdurend verkend en uitgebreid. Het aanbod van BRISK is opmerkelijk divers. Oude en nieuwe muziek wisselen elkaar voortdurend af. De pers prees het spelplezier en de virtuositeit van het ensemble. BRISK gaf talloze concerten bij podia en festivals van naam in veel Europese landen, Canada en Noord- en Zuid-Amerika. Vele componisten droegen werk op aan het kwartet. BRISK is op meer dan tien zeer goed ontvangen cd’s te beluisteren.

7 februari 20.15u
BRISK Recorder Quartet - BRISK speelt Bach

Bach hield zich intensief bezig met werk van anderen, en deed daarbij meer dan alleen maar overschrijven: hij bestudeerde muzikale modellen en maakte er een nieuw geheel van. BRISK ging aan de slag met Bachs bewerkingen, en legde de Italiaanse originelen van de concerten van Marcello en Vivaldi er opnieuw naast. Zo ontstonden weer nieuwe versies. De virtuoze luchtigheid van die concerten vormt een prachtig contrast met monumentale fuga’s en met de fijn geëtste lijnen van de Choralvorspiele. Guus Janssen en Toek Numan schreven hierbij op verzoek van BRISK hedendaagse commentaren. Zo hoort u vanavond ook de première van een versie voor blokfluitkwartet van De Meesterfout van Guus Janssen, gebaseerd op het thema van Die Kunst der Fuge.

Dit concert wordt om 19.30 uur ingeleid door Jos van Veldhoven, voormalig artistiek leider Nederlandse Bachvereniging.

De pers over BRISK speelt Bach:

De volmaakte technische beheersing en de muzikale zeggingskracht van BRISK, plaatsen dit ensemble op grote hoogte” - Tijdschrift Oude Muziek
Fraai afgewogen, warm en bezonken dankzij al die menselijke adem door dat hout” - Luister
Auf acht Füssen kommt sie nun daher, die Orgel, die BRISK heisst ... Ruhe, Klangschönheit und Virtuosität” - Windkanal
Nu weer warm, gloedvol en laag, dan weer fel en hoog, of vrolijk kwinkelerend. De blokfluit, een instrument dat in handen van BRISK blijft verrassen” - Dagblad van het Noorden

Iets horen en zien? Kijk dan hier: www.youtube.com/watch?v=FREGkU4Wzos

Serie

Dit concert is onderdeel van een serie van drie concerten die worden gespeeld door BRISK, waarvan twee in de Waalse Kerk. Voor een gereduceerd tarief van 45 euro kunt u naar alle drie de concerten. Dit zijn:
- 7 februari, 20:15 uur - BRISK Recorder Quartet - BRISK speelt Bach (de Waalse Kerk)
- 25 april, 20:15 uur - BRISK Recorder Quartet & Amaryllis Dieltiens – Altijd over de liefde (de Waalse Kerk)

- 27 juni, 20:00 uur - BRISK Recorder Quartet – Canção (Portugese Synagoge Amsterdam)

Dit concert is onderdeel van een reeks van drie concerten die worden gespeeld door BRISK. Het volgende concert, "Altijd over de liefde", is een samenwerking met Belgische sopraan Amaryllis Dieltiens en tekstschrijver Hans Koolmees, en vindt plaats op donderdag 25 april. Klik hier voor meer informatie over dit concert.