Couleur Vocale 2018

Het Amsterdams Bach Consort o.l.v. Niek Idelenburg en m.m.v. Diederik van Dijk (cello) en David Jansen (clavecymbel) zingt Stabat Mater 2.0

 

PROGRAMMA:

Domenico Scarlatti - Stabat Mater
Knut Nystedt - Stabat Mater

 

De Italiaan Domenico Scarlatti (1685-1757) schrijft zijn zevendelig Stabat Mater voor tienstemmig 10-stemmig vocaal ensemble en continuo waarschijnlijk rond 1713 toen hij als maestro di capella verbonden was aan de Basilica Giulia in Rome. Het werk heeft een grandeur en expressie, die geheel niet meer lijken op de muzikale eigenschappen van het meer dan een eeuw eerder geschreven Stabat Mater van Palestrina.

Het ABC heeft inmiddels de traditie om naast klassieke meesterwerken ook nieuw werk uit te voeren. Deze keer is gekozen voor het Stabat Mater van de Noorse componist Knut Nystedt (1915 -). Binnen het oeuvre van Nystedt neemt het eendelig Stabat Mater uit 1986 een bijzondere plaats in.

En dat is zeker niet alleen vanwege de opvallende bezetting van een koor met een solistisch opererende cello. In de dialoog tussen deze uitvoerende partijen is voor het koor een overwegend beschouwende rol weggelegd, terwijl de uit de tekst voortvloeiende emoties vooral door de cello lijken te worden verklankt. passages met schrijnende kleine toonafstanden worden afgewisseld met gedeeltes op basis van meer eenvoudige akkoorden – hiermee zorgt Nystedt voor grote contrasten in zijn Stabat Mater.

 

Over het ABC

Natuurlijk zingt het Amsterdams Bach Consort muziek van zijn naamgever, maar het doet veel meer: Oude muziek wordt soms gecombineerd met hedendaagse muziek, er worden opdrachten voor nieuwe composities gegeven en er wordt, naast instrumentale ensembles, samengewerkt met gezelschappen op gebied van theater en dans.

Het ABC heeft vele klassieke meesterwerken uitgevoerd. Naast vele bekende en minder bekende cantates van Johann Sebastian Bach zijn ook meesterwerken van andere componisten zoals Monteverdi, Pergolesi en Scarlatti op het repertoire te vinden. Het ABC zoekt naar componisten die, geïnspireerd door het werk van Bach nieuwe composities schrijven. Compositieopdrachten werden gegeven aan Toek Numan, Chiel Meijering, Daan Manneke en Reza Namavar. Met Bach als vertrekpunt komen de twee werelden van oude muziek en hedendaagse muziek op een bijzondere manier bij elkaar.

 

Dirigent Niek Idelenburg
In 1996 studeerde Niek Idelenburg af aan het Sweelinck Conservatorium in de studierichting directie bij Daniel Reuss. In 1997 studeerde hij cum laude af in de studierichting klassiek zang bij Udo Reinemann aan de Hogeschool voor de Kunst in Utrecht. Niek is, naast zijn werk bij het ABC, artistiek directeur van Holland Opera. Nieuwe opera voor kinderen vormt de basis van het gezelschap dat inmiddels ook internationaal succes heeft. Duitse operahuizen zetten Holland Opera producties op het repertoire en er wordt op internationale festivals gespeeld. De opera Roodhapje, naar een tekst van Imme Dros op muziek van Steven Kamperman, ontving de YAM (Young Audiences Music) Award als beste opera van 2016. Naast vele nieuwe opera’s voor kinderen, voert hij sinds 2005 grote opera’s op locatie uit.

In 2014 dirigeerde hij Orfeo Underground, het meesterwerk van Monteverdi uitgevoerd in een parkeergarage door solisten, orkest, DJ en drie kamerkoren.
Zomer 2015 dirigeerde hij de wereldpremière van Jonathan Dove’s The Day After, een operaspektakel met het Jong Nederlands Blazers Ensemble.

Deze zomer dirigeert Niek de Mozart-productie Zauberflote/Requiem in de werkspoor-kathedraal in Utrecht. Een productie van Holland Opera i.s.m. Cappella Amsterdam, JongNBE en het Carthago Consort.

Diederik van Dijk – cello
Studeerde cello bij, onder meer, Ian Hampton, Eric Wilson,en Marc Destrubé. Hij studeerde barokcello bij Viola de Hoog aan het Utrechts Conservatorium waar hij zijn bachelor Historische Instrumenten behaalde. In Canada maakt hij jaarlijks deel uit van het kamermuziekfestival Gros Morne Summer Music. Diederik maakt deel uit van o.a. de Nieuwe Philharmonie Utrecht en sinds kort maakt hij deel uit van Combattimento.

David Jansen – clavecymbel
Groeide op in een Utrechtse muzikantenfamilie en is zoon van organist Jan Jansen. Na de eerste lessen in familiekring op het gebied van zang en klavierspel zette hij zijn studie voort bij Jan Welmers en Jan Raas aan het Utrechts Conservatorium en bij Leo van Doeselaar aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij won prijzen bij diverse concoursen, onder meer het Internationaal Orgelconcours Nijmegen 2000 (1e prijs) en het Internationaal Hendrik Andriessen Orgelconcours.

 

Dit concert is onderdeel van de Couleur Vocale 2018, een serie voor Amsterdamse koren en vocale ensembles georganiseerd door De Waalse Kerk. Meer weten over deze serie en de andere concerten? Bekijk dan de informatiepagina.

 

< Terugkeren naar de agenda