Serie Couleur Vocale 2018

Kamerkoor Amsemble presenteert Grootmeesters van de Barok: Allegri, Bach en Sweelinck.

Jan Pieterszoon Sweelinck leefde op het snijvlak van de renaissance en de barok. Een vreemde tijd waarin in de Synode van Dordrecht zelfs verboden werd om orgel te spelen tijdens de eredienst. De a capella muziek kreeg hierdoor echter een nieuwe impuls en bijzondere koorwerken werden geboren. Sweelinck toonzette alle 150 psalmen van het nieuwe psalmboek van de Reformatoren uit Genève in meerstemmige zettingen.

In 1638 schreef Gregorio Allegri (1582-1652) het indrukwekkende Miserere (mei Deus) in opdracht van Paus Urbanus VIII. Eeuwenlang werd dit engelachtige stuk alleen uitgevoerd in de Sixtijnse Kapel in Rome, tijdens de week voorafgaand aan Pasen. Bijzonder hoogtepunt is de hoge c voor de sopraansolist.

Als opmaat voor de tweede helft, klinkt het orgel met de Fantasia & Fugue in G mineur van Johann Sebastian Bach (1685-1750). Na de pauze een hoort u van de vier Lutherse missen, Missa brevis (BWV 235), die Bach schreef rond 1730. Hij gebruikte voor deze missen zijn lievelingsstukken uit enkele eerder geschreven cantates. De missen zijn opgebouwd uit drie intensieve koordelen en drie prachtige aria’s.

 

Amsemble

Amsemble is een kamerkoor dat in 2014 is opgericht voor zeer ambitieuze koorzangers. In een korte maar intensieve repetitieperiode wordt een programma neergezet dat meerdere keren op hoog niveau wordt uitgevoerd. Amsemble wil op deze manier een podium bieden aan (jonge) zangers die op zoek zijn naar muzikale uitdagingen. Per jaar worden er 4 tot 7 projecten georganiseerd rondom een speciaal thema, waarbij er altijd op zoek wordt gegaan naar een bijzondere combinatie in bezetting, stijl of toedracht. Amsemble staat onder leiding van oprichter en dirigent Benjamin Bakker.

 

Dit concert is onderdeel van de Couleur Vocale 2018, een serie voor Amsterdamse koren en vocale ensembles georganiseerd door De Waalse Kerk. Meer weten over deze serie en de andere concerten? Bekijk dan de informatiepagina.

 

< Terugkeren naar de agenda