Serie Couleur Vocale 2018

Vocaal Ensemble Tien presenteert in voorjaar 2018 een inspirerend programma met koormuziek uit Letland: In Faraway Meadows. Prachtige muziek die in Nederland zelden wordt uitgevoerd, van grotendeels onbekende componisten als Janis Ivanovs en Helmer Pavasars. Er klinkt een waaier van stijlen en sferen, van toegankelijke en meer complexe harmonieën tot ingetogen meditatieve lijnen en opzwepende volkse melodieën. Daarnaast staan ook enkele verrassende composities uit de overige Baltische Staten, Oost-Europa, Scandinavië en Rusland op het programma van o.a. Arvo Pärt, Peteris Vasks en Einojuhani Rautavaara. Het concert wordt geleid door de jonge Letse dirigente Krista Audere.

 

Voor het concert Faraway Meadows heeft dirigente Krista Audere een selectie gemaakt van haar favoriete werken.

 

PROGRAMMA: 

Rihards Dubra (1964, Latvia)

- ‘Ave Maria’ I
Vytautas Miskinis (1954, Lithuania)

- ‘Cantate Domino’ 
Jan Sandström (1954, Sweden)

-‘Sanctus’ 
Einojuhani Rautavaara (1928-2016, Finland)

- ‘Credo’ 
Jānis Kalniņš (1904-2000 Latvia-Canada)
- ‘When Jesus Came to Birmingham’ 
Lajos Bárdos (1899-1986 Hungary)
- ‘Libera me’ 
Petr Eben (1929-2007, Czech Republic)
- ‘De Angelis’ 
Dmitri Bortnianski (1751-1825 Ukraine)
- Concerto nr 32 (nr 100) Skazhi mi, Gospodi, konchinu moyu / O Lord let me 
Arvo Pärt (1935 Estonia)
- ‘Solfeggio’ 
Pēteris Vasks (1946 Latvia)
-‘Love songs’ 

- Tāds gaišums (Such a lightness)

- Un pēkšņi tāds klusums (And suddenly-the silence)
- Kur biju?’ (Where was I?)
- ‘Tad apstajas laiks’ (And time stops)
- Ne lapa nekustas (Leaves remain still)

Arturs Maskats (1957 Latvia)
- ‘Lūgums Naktij) (Prayer to the night)
Jānis Ivanovs (1906-1983 Latvia) 
3 vocalises :
- Rudens dziesma’ (Autumn song) 
Helmers Pavasars (1903-1998 Latvia-UK)
- Vocalise ‘Lullaby’ 
Georgy Sviridov (1915-1998 Russia)
Pushkin's Garland:
- Mary
- Winter Morning 

 

Krista Audere (1989) is een talentvolle dirigente die zangtechniek, artisticiteit en humor weet te verweven. Als alumna van de Riga Dom-koorschool en de Jazeps Vitols Latvian Academy of Music heeft Krista rijke ervaring als koorzangeres en koordirigente. Zo dirigeerde zij van 2007 tot 2014 het mede door haar opgerichte koor Dziesmuvara, was zij tweede dirigent bij het prestigieuze dameskoor Dzintars en leidde zij van 2015 tot 2017 The Gents. Als zangeres heeft zij samengewerkt met het Lets Radiokoor en Meesters&Gezellen, en daarnaast internationale koorprijzen in de wacht gesleept met het William Byrd Consort en het koor Anima Solla. Zij is thans vaste dirigente van het VU Kamerkoor en het Venus Kamerkoor (Utrecht) en het Wageningse Studenten Koor en Orkest Vereniging (WSKOV).

 

Vocaal Ensemble Tien is een enthousiast en ambitieus a capella-ensemble, dat bestaat uit gemiddeld zestien goed geschoolde amateurzangers. Het ensemble werd midden jaren ’90 opgericht en beschikt door de langdurige samenwerking over een subtiele klankkleur en balans. Tien werkt per programma met een andere dirigent, waardoor steeds verschillende aspecten van het ensemble-zingen aan de orde komen. TIEN wordt geprezen om zijn heldere koorklank en verrassende programmering.