Opposites Attract: Bach en Telemann
The Counterpoints - Opposites Attract
De muzikale vriendschap tussen Bach en Telemann

Opposites attract richt zich op de bijzondere vriendschap tussen Georg Philipp Telemann en Johannes Sebastian Bach. Ondanks dat de twee componisten in dezelfde tijd en streek muziek schreven voor kerk en hof, kan hun muzikale idioom en persoonlijke stijl haast niet meer van elkaar verschillen. Terwijl Bach in onze tijd bekend staat als de onbetwistbare meester van de barokmuziek, was hij in zijn eigen tijd veel minder populair dan Telemann en werd zijn ‘geleerde’ contrapuntische schrijfstijl gezien als ouderwets.

 

Telemann daarentegen was razend populair en boekte met behulp van het uitgeven van muziek enorme commerciële successen. Hij staat tegenwoordig vooral bekend om zijn onconventionele mix van stijlen en instrumenten, maar zijn meesterlijke behandeling van muzikale humor is misschien wel zijn grootste bijdrage aan muziek. Bachs muziek mag dan de reputatie hebben serieus en zwaar te zijn, Telemanns muziek zit juist vol met onverwachte wendingen, ironische verheerlijking van het pastorale leven, burleske koddigheid, en zelfs in zijn serieuzere stukken is een verlichtende knipoog richting de luisteraar nooit ver weg.


De grote verschillen in stijl en karakter stonden een hechte vriendschap tussen de twee meesters echter niet in de weg: ze hielden hun hele leven contact, wisselden muziek uit en bezochten elkaar regelmatig om samen te musiceren.

 

The Counterpoints:
Thomas Triesschijn - blokfluit
Anna Jane Lester - viool
Rebecca Rosen - cello
Aljosja Mietus - klavecimbel

 

PROGRAMMA

Georg Philipp Telemann (1681-1767)
Orkestsuite “La Querelleuse” in Bes majeur(TWV 55:G8)
arrangement door The Counterpoints
● Ouverture
● Rondeau
● Les Combattants
● Passetemps
● Badinerie
● Menuet I & II


Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Uit ‘Overture nach Französicher Art,’ in C mineur, BWV 831
● Ouverture


Georg Philipp Telemann
Fantasie nr. 12 in a mineur, TWV 40:25
● Moderato - Vivace - Presto
Trio no. 2 in a mineur, TWV 42:a1
Uit: “6 Trio”, ca. 1718
● Affettuoso
● Vivace
● Grave
● Menuet


- Pauze -


Georg Philipp Telemann
Solofantasie voor cello/blokfluit, n.t.b.
Triosonate in E majeur, TWV 42:E4
Uit: Essercizzii musici (No. 18), 1740
● Soave
● Presto
● Andante
● Scherzando


Johann Sebastian Bach
Triosonata in C majeur, BWV 1032
● Vivace
● Largo e dolce
● Allegro

 

Georg Philipp Telemann
Triosonata in g mineur, TWV 42:g9
● Suave ma non adagio
● Vivace
● Largo
● Allegro

 

(Tekst loopt door onder de afbeelding. Foto: Rogier Veldman)

The Counterpoints

Niet zo maar een compositietechniek

 

Counterpoint, of: contrapunt, is de interactie tussen verschillende melodieën, nauw verbonden aan het samen muziek maken en communiceren door muzikale stemmen. Een andere prachtige interpretatie van het woord is "iets dat verschilt van iets anders, gebruikelijk op een plezierige manier".

 

Het oude muziekensemble The Counterpoints ontstond toen Thomas Triesschijn en Aljosja Mietus elkaar ontmoetten tijdens hun studie aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Met hun fascinatie voor barokmuziek, met name de muziek van J.S. Bach, verschenen ze reeds op verschillende podia in Nederland en door heel Europa. In 2015 brachten ze hun debuut-cd Inspiring Bach uit en kort daarop breidden ze hun duo uit tot een kwartet onder de naam The Counterpoints.

 

Tijdens haar uitvoeringen wil The Counterpoints de dynamische interactie tussen de verschillende spelers van het ensemble, het contrapunt, delen met het publiek. Daarbij voert geen enkele ‘Counterpoint’ de boventoon, maar staan ensemblespel en de muziek zelf centraal. The Counterpoints speelt op originele instrumenten of kopieën daarvan.

 

De leden van het ensemble studeerden aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag, HKU Utrechts Conservatorium en The Juilliard School in New York. The Counterpoints was reeds te horen op het Grachtenfestival 2017, het Internationaal Kamermuziekfestival Utrecht en maakt in januari 2018 zijn debuut in het Concertgebouw. Ook traden ze op in Frankrijk, Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast was The Counterpoints finalist tijdens de Göttingen Händel Competition en de York Early Music International Young Artists Competition in 2017. Hun optredens werden onder meer uitgezonden op de Concertzender, BRAVA TV, BBC Radio 3 en NPO radio 4.

www.thecounterpoints.nl