datum en prijs
zaterdag
01
april
14:30 u Kerk
20 / 17,50 excl.korting/toesl.
Passiemuziek tussen hemel en aarde
Vocaal Ensemble Musa o.l.v. Peter Dijkstra
Passiemuziek
muziek

Geïnspireerd door het sprookje over het meisje met de zwavelstokjes van Hans Christian Andersen en de Matthäuspassion van J.S. Bach heeft David Lang een uniek en modern lijdensverhaal samengesteld. De stijl van Lang wordt gekenmerkt door een haast bedrieglijke eenvoud die de luisteraar gedurende het gehele stuk tot aan het onvermijdelijke en schrijnende einde in een ijzingwekkende greep houdt.

Holtens Regn og Rusk og Rosenbusk (‘regen en rook en rozenstruik’), dat eveneens gebruik maakt van een tekst van H.C. Andersen, geeft in de duisternis van een zelfzuchtige wereld een hoopvolle blik op het grootse en goede dat het aardse leven ook te bieden heeft. Het stuk, geschreven voor koor en solistenkwartet (met een duizelingwekkende sopraansolo), beslaat alle hoeken van het muzikale spectrum, van sprookjesachtig en charmant tot komisch en bij tijden grotesk.

Uit de koorliederen van Benjamin Britten en James MacMillan spreekt een diepgevoelde spiritualiteit. Met teksten van de Jezuïtische dichter Gerard Manley Hopkins en Karol Wojtyla (paus Johannes Paulus II) hebben Britten en MacMillan een muzikale stem gegeven aan een gevoel dat het passieverhaal in de kern raakt: het menselijk verlangen naar steun en troost.

De lijdenstijd inspireert jaarlijks het integrale Nederlandse muziekleven. MUSA’s keuze voor hedendaagse werken uit Scandinavië, het Verenigd Koninkrijk en Amerika maakt dit programma tot een waardevolle en unieke tegenhanger van de traditionele passieconcerten.

 

Programma:

David Lang, the little match girl passion

Benjamin Britten, (uit: Ad Majorem Dei GloriamPrayer I, Rosa Mystica, Prayer II, O Deus, ego amo te

James MacMillan, … fiat mihi …Invocation

Bo Holten, Regn og Rusk og Rosenbusk