PROGRAMMA 

Wolfgang Amadeus Mozart:

Pianokwartet in g klein KV 487
Kegelstatt Trio in Es groot KV 498
Adagio en Fuga in c klein KV 546
Klarinetkwintet in A groot KV 581

 

 

Mozarts 'Gouden Jaren' waren de jaren van zijn Weense meesterwerken, waaronder de pianokwartetten. De vraag is, of een componist, die als wonderkind begon en maar 35 jaar oud werd, niet louter gouden jaren heeft gekend? “Ach, hadden wij hier ook maar klarinetten”, verzuchtte hij in 1778 aan zijn vader na een bezoek aan Mannheim.

Mozart werd op zijn wenken bediend toen sterklarinettist Anton Stadler een jaar later in dienst van het Weense Hof kwam. Stadler speelde onder andere op een ‘bassetklarinet’, een nieuw instrument met een prachtig lager bereik waarvoor Mozart het Klarinetkwintet schreef. Het maakte geen school en er zijn geen exemplaren van overgeleverd. Slechts één afbeelding is ervan gevonden in Riga in 1992. Klarinettist Frank van den Brink zal tijdens dit concert een reconstructie laten horen van dit bijzondere instrument.

Van Swieten Society:

Frank van den Brink klarinet;

Heleen Hulst viool;

Sara DeCorso viool;

Bernadette Verhagen altviool;

Steuart Pincombe cello; en

Bart van Oort piano. 

 

De Van Swieten Society speelt op historische instrumenten en treedt in een flexibele bezetting op, van pianotrio tot piano-octet, incidenteel afgewisseld met solowerken en duo's. Dit levert kleurrijke programma's op met een sterke thematiek. Dit ensemble speelt niet alleen meesterwerken van grote componisten, maar onderzoekt ook minder bekende meesters en hun soms ten onrechte vergeten repertoire.

De afgelopen jaren heeft het ensemble naast muziek uit de 18de eeuw, de Weense klassieken, ook de vroege 19de eeuw, het begin van de romantiek, diepgaand verkend. Het ensemble ontleent zijn naam aan de musicus en diplomaat-in-Habsburgse-dienst baron Gottfried van Swieten, geboren in 1733 in Leiden, maar in 1745 naar Wenen verhuisd toen zijn vader er als persoonlijk arts van keizerin Maria Theresia werd aangesteld.