Matthäus Passion (en scène)
Luthers Bach Ensemble - Matthäus Passion
Regie: Marc Pantus

Kruisiging als semi-opera

Bachs meesterwerk is -na vijftig jaar ‘authentieke’ benadering- toe aan ‘n nieuwe versie. Tymen Jan Bronda, artistiek leider en dirigent van het Luthers Bach Ensemble uit Groningen, denkt dat het anders en indringender kan. Hij kiest voor een semi-scenische presentatie. Daarbij zingen solisten en koorzangers uit het hoofd en versterken ze met lichaamstaal de emotionele zeggingskracht van het lijdensdrama, zonder daarbij hun rol als zanger uit het oog te verliezen. De verbinding met met de toeschouwers wordt veel directer en daardoor wordt de intensiteit van de muzikale ervaring op het podium én in de zaal veel groter.

 

Voor sommige Bachliefhebbers is dit vloeken in de kerk. Hoort een passie immers niet op ingetogen wijze te worden uitgevoerd met zangers in donkere kleding half verscholen achter grote zwarte boeken?

 

Marc Pantus, vertolker van de Christus rol en regisseur: “Ik wil het stuk ontdoen van zijn sacrosancte aureool. En maken dat het voor ons iets te betekenen heeft. In mijn enscenering draagt iedereen zijn gewone kleren. Het gaat mij erom dat de uitvoerders zich niet onderscheiden van het publiek. Geen litanie met bezwerende teksten die meegepreveld kunnen worden, maar relevante gedachtes die voor ons een betekenis hebben.”

 

Barokmuziek speelt een grote rol bij de beleving van emoties die verbonden zijn aan gebeurtenissen zoals geboorte, huwelijk, ziekte, dood. Met emoties als verdriet, liefde, vreugde, angst, haat, verraad, verloochening en acceptatie.

 

Deze semi-scenische Matthäus Passion is zo een opening naar jongere muziekliefhebbers die de "gewone" Matthäus Passion te ‘saai’ vinden, maar het in deze vorm wel verleidelijk vinden om er naar toe te gaan, omdat hij beter aansluit bij de eigentijdse muziek- en podiumbeleving.

 

Door:

Luthers Bach Ensemble (ripiënisten & solisten & barokorkest) o.l.v. Tymen Jan Bronda; het Roder Jongenskoor; Marc Pantus (Christus) | Robert Buckland (Evangelist) | Myriam Arbouz (sopraan), Agnes van Laar (sopraan), Robert Kuizenga (altus), David van Laar (altus), William Knight (tenor) | Satoshi Mizukoshu (tenor) | David Greco (bas) 

 

 

 

(Lass Ihn kreuzigen!!!  - foto van Luthers Bach Ensemble)