datum en prijs
woensdag
22
maart
20:00 u Kerk
23 / 19 / 10 excl.korting/toesl.
Erbarme dich
Erbarme dich
Reinoud van Mechelen & A Nocte Temporis
Bach's mooiste aria's voor tenor en traverso
muziek

‘Kleine parels’; zo noemt tenor Reinoud Van Mechelen deze aria’s uit Bachs cantates voor tenor, traverso en basso continuo. Van Mechelen stelde het programma samen als een prelude op de passietijd, met onder andere de aria Erbarme dich uit BWV 55, Ach ziehe die Seele uit BWV 96 en enkele instrumentale werken zoals de Partita voor traverso.

Van Mechelen: ‘Mijn uitgangspunt bij het samenstellen van dit kamermuziekprogramma was de dialoog tussen tenor en traverso. In mijn zoektocht door de cantates van Johann Sebastian Bach stuitte ik al snel op enkele pareltjes voor deze bezetting. Eén daarvan is Wo wird in diesem Jammertale, een lange da capo-aria die uitblinkt door zijn expressiviteit. Dit stuk is het sleutelwerk van dit programma.

De titel ’Erbarme dich’ verwijst niet naar de overbekende alt-aria uit de Matthäus-Passion maar naar een aria uit Bachs enige solocantate voor tenor. De vraag om barmhartigheid is daarin voor zowel de traverso als de tenor meesterlijk getoonzet.

De bezetting met tenor, traverso, klavecimbel en cello leent zich uitstekend voor een kleurrijke uitvoering van de Bachcantates die op het programma staan. In de vocale stukken, die allemaal geestelijk van aard zijn, komen erg uiteenlopende emoties aan bod. Daarin staat niet per se de religie centraal, maar juist de mens met al zijn menselijke sterktes en zwaktes. Bach weet die soms moeizame zoektocht naar onszelf subliem in muziek uit te drukken.’

Reinoud Van Mechelen & a nocte temporis
Reinoud Van Mechelen, tenor
Anna Besson, traverso
Benjamin Alard, orgel en klavecimbel
Ronan Kernoa, cello