datum en prijs
Sprakeloos
o.l.v. Krista Audere
muziek

Volgens sommigen zijn muziek en taal zo nauw verwant dat onze verre voorouders neuriënd de laatste roddels bespraken. Kan zang kan eigenlijk wel zonder taal? Om daarachter te komen zingt het VU-kamerkoor ‘Sprakeloos’, een programma met muziek zonder tekst.

‘Sprakeloos’ is een ode aan de veelzijdigheid van de menselijke stem. Zo blijkt zang moeiteloos een doedelzak te vervangen in de dansmuziek van de Schotse Hooglanden, of de instrumentele begeleiding in een Indiase raga. Trage koorklanken blazen de uitgestrekte leegte van de Letse laaglanden in beweging. De stem is de herfst, de wind, en dan weer een vogel, hoog boven een aanzwellend duet van viool en cello. Als Pēteris Vasks in zijn Plainscapes de mystiek van de natuur nog niet vangt, doet Sarah Hopkins dat zeker. Haar Past Life Melodies voert ons via Australische Aboriginal melodieën naar de hoge overtonen van Mongolië.

Het programma begint met een selectie kerkelijke werken waar tekst juist een bijzondere rol speelt. Ook hier klinkt de veelzijdigheid door. Hoewel Vaughan Williams zijn Mass in G Minor in 1921 schreef, vangt het de geest van de Britse kerkmuziek uit de zestiende eeuw. Het maar dertig jaar jongere Le Cantique des Cantiques van Daniel-Lesur is uitgesproken modern — en Frans. Dichte polyfonie en bekoorlijke lijnen wisselen elkaar af in deze twaalfstemmige vertolking van het mystieke, sensuele hooglied.

Het concert op 26 november is onderdeel van de concertreeks Couleur Vocale in de Waalse kerk en is samengesteld uit twee componenten 'Den Heere' en 'Dieper dan Woorden'. Beide delen zijn afkomstig uit het Sweelinck motet, Psalm 96: "Een nieuw gezang!".

Programma:

Jan Pieterszoon Sweelinck — Psalme 96 ‘Chantez a Dieu canson nouvelle’
Ralph Vaughan Williams — Mass in G minor
Jean-Ives Daniel-Lesur — Le Cantique des Cantiques

- pauze -

Sarah Hopkins — Past Life Melodies

Jānis Ivanovs — Rudens Dziesma (Autumn Song)
Pēteris Vasks — Plainscapes
J. David Moore (arr.) — Seinn O
Ethan Sperry (arr.) — Desh: an Indian raga

VU-Kamerkoor - I thank you god (Whitacre)