Mendelssohn, Mozart en Salieri
Barock Sommer - Mendelssohn, Mozart en Salieri
Onder leiding van dirigent en solist Simon Murhpy

Programma:

 

Mozart - Ouverture 'Cosí fan tute'
Salieri - Ouverture 'Les Danaïdes'.
Mendelssohn - delen uit 'Midsummer Night's Dream'

 

Wolfgang A. Mozart (1756-1791)
Ouverture “Così fan tutte, ossia La scuola degli amanti“
Het libretto van “Così fan tutte, ossia La scuola degli amanti” is van de hand van Lorenzo da Ponte en zou in onze tijd voor een schandaal zorgen. Want “Zo doen ze allemaal, of de School voor geliefden” onderstreept vooral de onbetrouwbaarheid in de liefde van vrouwen. Het publiek in Wenen had daarvan bij de première in 1790 helemaal geen last. De opera was een groot succes.

 

Antonio Salieri (1750-1825)

Ouverture “les Danaïdes” (1783-1784)

De opera “les Danaïdes” is een van Salieri’s Parijse opera’s. De opera is een “tragédie lyrique” en het libretto is gebaseerd op een Griekse tragedie rond Danaus en Hypermnestra. Het gaat over Koning Danaus en zijn 50 dochters, de Danaïden, die op een enkeling na allemaal hun echtgenoten vermoordden. Ten tijde van de première verschenen er berichten in de pers dat Gluck de eerste delen van de opera had geschreven. Gluck verklaarde daarop dat Salieri alle delen had geschreven en Salieri voegde daar beleefd aan toe dat hij was geleid door Gluck’s wijsheid en was verlicht door zijn genie.

 

Felix Mendelssohn (1809-1847)

“A Midsummer Night’s Dream” Ouverture and Incidental music

Tussen het schrijven van de ouverture in 1826 en het componeren van de totale muzikale weergave van het toneelstuk in 1842 speelde zich een groot deel van het korte muzikale leven van Felix af. De inspiratie voor beide stukken kreeg hij door het lezen van het toneelstuk “A Midsummer Night’s Dream” van William Shakespeare in een vertaling van een familielid, August Wilhelm Schlegel. Een toneelstuk over de magische sfeer van elfen en feeën. Het verhaal vertelt over de avonturen van vier geliefden, een aantal amateur-acteurs alsmede feeën in een bos, dat verlicht is door de maan. Een aantal van deze delen zijn wereldberoemd geworden, zoals de Bruiloftsmars. Hoeveel huwelijken zijn door de Bruiloftsmars begeleid?

 

Het Orkest Barock Sommer bestaat uit enthousiaste (amateur)musici die proberen de verworvenheden van de authentieke uitvoeringspraktijk tot leven te brengen. Tijdens de projecten spelen de hoornisten bijvoorbeeld op natuurhoorns en de strijkers met strijkstokken die passen bij de periode waarin de muziek is gecomponeerd. Het orkest speelt zeker niet alleen barokmuziek, maar ook (vroeg) klassieke werken van bekende en minder bekende componisten uit de achttiende en begin negentiende eeuw. Zoals u tijdens dit concert kunt horen.

 

Simon Murphy is een specialist in de stijlbewuste uitvoering van muziek uit de 18e en het begin van de 19e eeuw. Hij heeft een reputatie opgebouwd met het inblazen van nieuw leven in het klassieke repertoire en met het terugbrengen van verloren meesterwerken naar het moderne concertpodium. Het Orkest Barock Sommer staat twee projecten per jaar onder zijn stimulerende leiding.