datum en prijs
beschouwing

Tweedaagse workshop 27 januari & 7 april

Docenten: Christopher Kale, Marco Magalhães, Ita Hijmans

In navolging van het Sint Maartenconcert op 11 november 2017 geeft Aventure een tweedaagse workshop. Centraal hierin staat de canon Presulem Ephebeatum die met zijn dubbelzinnige betekenis van ‘gans’ omarmd werd door de Boheemse volgelingen van Jan Hus, die ook wel Jan Gans genoemd werd. Gebaseerd op deze canon ontstond een hele serie stukken waarin het woord ‘gans’ niet alleen naar het eten van ganzen verwees maar ook naar Hus. Deze ‘ganzenmuziek’ vinden we tot in de 16e eeuw als propaganda voor kerkhervormers in Centraal Europa.

Een andere toevoeging aan het klankschap na 1418 is die van de meerstemmige liederen van Oswald von Wolkenstein. Wolkenstein gebruikte voor zijn Duitse teksten Franse en Italiaanse liederen. Hij paste ze zodanig aan dat een heel eigen nieuw genre ontstond. Een bloemlezing van nationale stijlen uit de decennia na Konstanz 1418 voltooit de workshop.

Klik hier voor de volledige beschrijving van de workshop.

Van de deelnemers wordt verwacht dat zij de toegestuurde muziek van te voren instuderen i.v.m. de slotpresentatie op 7 april 16:00 uur in de Waalse Kerk.

NB Blokfluitisten: renaissance blokfluiten zijn aanwezig / stemtoon 466 Hz of in overleg 440 Hz

Tijd: beide dagen 10.00-17.00 uur

Niveau: gevorderde (koor)zangers en instrumentalisten. De indeling van groepen gaat naar niveau.

Info & aanmelden: itasgk@xs4all.nl / 020 6699814  Of kijk op de website van Aventure.