Händels 'Occasional Oratorio'
Amsterdamse Händelvereniging - Occasional Oratorio

Na ruim 250 jaar Nederlandse première van vergeten Händel oratorium!

 

Op zondag 19 november 2017 zal de Amsterdamse Händelvereniging een uitvoering geven van G.F. Händels ‘Occasional Oratorio’, voor de eerste keer in Nederland.


Händel schreef zijn ‘Gelegenheidsoratorium’ begin 1746, in een periode van grote politieke onrust in Engeland. Het koningschap van George II werd plotseling bedreigd door een opstand onder Schotse edelen. Zij wilden de kleinzoon van de in 1688 afgezette katholieke James II op de Engelse troon brengen, en werden daarin militair gesteund door de Franse koning. Engeland was op dat moment verwikkeld in de Oostenrijkse successieoorlog, en het grootste deel van het Engelse leger bevond zich, evenals de koning, op het Europese vasteland. Geen wonder dat er grote bezorgdheid bestond over de dreigende invasie vanuit het noorden. Händel, die door de vader van koning Georg II naar Engeland was gehaald, deelde in deze zorg. Hij greep de ‘gelegenheid’ aan om door middel van een nieuw muziekstuk zijn steun aan de koning te betuigen en tegelijk de inwoners van Londen een hart onder de riem te steken.

 

De gevreesde invasie bleek uiteindelijk minder grootschalig dan men had gevreesd en opstandelingen werden in april 1746 definitief verslagen. Maar in februari, toen deze uitkomst nog onzeker was, hadden de Londenaren moed geput uit een Händels prachtige nieuwe oratorium dat zeker geen gelegenheidswerkje was, zoals de titel zou kunnen suggereren. Men zou het met meer recht ‘The best of Händel’ kunnen noemen, want Händel leende uit zijn eigen eerdere werk een aantal populaire hoogtepunten en vulde die aan met nieuwe composities. Zo ontstond een aangrijpend, virtuoos en kleurrijk geheel. Zonder echte verhaallijn, maar met een duidelijke boodschap: wij zijn klaar voor de strijd en wij zullen onze tegenstanders overwinnen!

 

Na de eerste uitvoeringen raakte het Occasional Oratorio in de vergetelheid en het is onwaarschijnlijk dat het ooit in Nederland is uitgevoerd. Sinds kort bestaat er echter een handelsuitgave van de bladmuziek en de Amsterdamse Händelvereniging is er trots op om als eerste Nederlandse koor dit prachtige oratorium te kunnen zingen.

Uitvoerenden:

Amsterdamse Händelvereniging

Dirigent: André Cruz

Deasy Hartanto (sopraan), André Cruz (tenor), Berend Eijkhout (bariton) en begeleidingsensemble