Tsjaikovsky, Prokofjev en Stravinsky
Alexander Ullman
Foto: Allard Willemse

Sinds het winnen van het Liszt Concours afgelopen jaar heeft Alexander Ullman de hele wereld over gereisd en gespeeld; van Seoul tot Lille en van Bogota tot Sint-Petersburg. Vandaag nodigt hij je dicht bij de piano uit voor een intiem verhalend concert. Op het programma staan drie Russische grootmeesters: Tsjaikovsky, Prokofjev en Stravinsky. Van deze meesters speelt hij suites uit hun meest toegankelijke werken. Alle drie de werken waren oorspronkelijk bedoeld voor orkest met ballet, maar klinken vandaag in een transcriptie voor piano solo. Daarbij is iedere noot die in het orkest klinkt overgenomen in deze versie voor piano; een uitdagende taak voor de pianist, die met tien vingers de partijen van 80 musici moet vertolken en ondertussen de verschillende orkestrale klankkleuren te voorschijn moet toveren. Dat dit repertoire in de juiste handen is bij Alexander hoor je vanmiddag. Hij combineert de virtuositeit met een lichtvoetigheid en lyriek die deze stukken verdienen. Je zou bijna mee willen dansen rond de vleugel!

 

Dit concert is onderdeel van de 21e editie van het Grachtenfestival, dat van 10 t/m 19 augustus 2018 plaatsvindt. Bij het Grachtenfestival begint alles met muziek. Jonge musici van over de hele wereld verrassen je met hun eigen muzikale verhaal. Met heel Amsterdam als prachtig decor.

 

‘’Het waren de poëzie en de retoriek waarmee de ervaren Ullman het concours won’’ - Trouw

‘’Ullman raakt de muzikale kern van Liszt’’ – Trouw

‘’Alexander bracht de noten met zoveel visie en helderheid tot leven dat het was alsof de componist over zijn schouder meekeek’’ – Huffington Post

 

Op 21 oktober 2017 won Alexander Ullman (1991, Verenigd Koninkrijk) de eerste prijs tijdens het 11de Internationaal Franz Liszt Pianoconcours in Utrecht. Hij ontving zijn prijs in de Grote Zaal van TivoliVredenburg, na zijn finale-optreden met het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Markus Stenz. De ochtend na zijn overwinning debuteerde Ullman al in Het Concertgebouw Amsterdam.

Als onderdeel van het Career Development Programme dat door het Liszt Concours wordt aangeboden wacht Ullman een uitgebreide concerttournee, waaronder concerten met het Korean Symphony Orchestra in het Seoul Arts Centre, het Rotterdams Philharmonisch Orkest in De Doelen in Rotterdam en de Norwegian Radio Symphony Orchestra in het Oslo Konserthus. Daarnaast wachten hem recitals in meer dan dertig landen waaronder China, Brazilië, Colombia, de Verenigde Staten, Zuid-Afrika, de Baltische Staten, Indonesië, Noorwegen, Spanje, Duitsland, Frankrijk, België en Nederland.

Alexander studeerde achtereenvolgens aan de Purcell School, Curtis Institute of Music in Philadelphia en het Royal College of Music. Sinds 2014 word hij vertegenwoordigd door Young Classical Artists Trust (YCAT).

In het afgelopen jaar gaf Ullman concerten in Wigmore Hall, Perth Concert Hall, the Nottingham en SJE Arts International Piano Series. Hij debuteerde bij het Royal Philharmonic Orchestra en het Manchester Camerata. Daarnaast ging hij op tournee door Argentinië, Colombia en China en speelde hij op het Chopin Festival in Mallorca.

Alexander heeft concerten gegeven in Europa, Azië en de Verenigde Staten. Hoogtepunten zijn recitals bij Leipzig Gewandhaus, Festspiele Mecklenburg-Vorpommern, Louisiana Museum of Modern Art (Kopenhagen), Archive Nationales (Parijs), Auditorio de la Diputación de Alicante, Shanghai Oriental Arts Centre, Beijing NCPA en La Jolla Arts Festival (Californië). Hij werkte samen met het Dover Quartet en met cellist Michael Petrov.

Als solist heeft Alexander gespeeld met het Montréal Symphony Orchestra, het Philadelphia Orchesta, de New Jersey and Fort Worth Symphony Orchestras, Oxford Philharmonic, de Southbank Sinfonia, Orchestra Filarmonica Marchigiana, Cardiff Philharmonic en de Danubia and Budapest Radio Orchestras. Hij werd uitgezonden door BBC Radio 3, NPO Radio 4 , Radio France en MDR Classic. Tijdens zijn studies won Alexander verscheidende prijzen, waaronder de eerste prijs op het Liszt Concours in Boedapest (2011). Ullman volgde lessen bij William Fong, Leon Fleisher, Ignat Solzhenitsyn, Robert McDonald, Dmitri Alexeev, Ian Jones en Elisso Virsaladze.

 

< Terugkeren naar de agenda