datum en prijs
1968-2018: Revolte!?
Studenten aan/en de macht
beschouwing

In mei 1968 zetten Franse studenten Parijs op zijn kop – een schreeuw om inspraak die al gauw over de hele wereld te horen was. Naast de Sorbonne vormde – en vormt! – onder andere ook het Maagdenhuis een toneel waarop studenten hun idealisme en activisme vurig uit(t)en.

Op zaterdagavond 26 mei 2018 maken we de balans op van 50 jaar academisch activisme.
Vanaf 18:30 uur geven enkele experts kort hun visie op enkele aanverwante thema’s (beeldvorming, nationale nuances en tijdsgeest - zie beschrijving onder de afbeelding), waarna een Nederlands/Frans panel van politici, journalisten en studenten van toen en nu reageert op deze bijdragen en vragen uit het publiek.
Omstreeks 20:30 uur verplaatsen we de discussie naar de bar, waar u de gelegenheid heeft om een van de sprekers aan te klampen of de discussie met uw buurman of -vrouw voort te zetten, uiteraard onder het genot van een drankje en een goede borrelhap. Voor de muzikale achtergrond wordt gezorgd door Revolution Radio.

PRIJZEN
€12,50 - normaal
€7,50   - Student/CJP/Stadspas
€7,50   - Cursisten Centre Français-Néerlandais/Vrienden de Waalse Kerk

DAGVOORZITTER
Jan van der Putten - Auteur, oud-buitenlandcorrespondent (De Volkskrant, NOS, De Tijd), studeerde in 1968 aan de Sorbonne in Parijs

SPREKERS EN PANELLEDEN (onder voorbehoud)
- Jean-Christophe Bailly (FR) – Filosoof, auteur o.a. Un arbre en mai (2018)
- Roel Janssen – Auteur o.a. 1968: You Say You Want a Revolution (2018)
- Jean-Luc Bennahmias (FR) – Politicus - Paul van Riel – Fotograaf, o.a. De Maagdenhuisbezetting ‘69 (2009)
Peter Giesen – Frankrijkcorrespondent De Volkskrant
- Tonny Schuitema – Sociologe, was aanwezig in Parijs in 1968
Natalie Scholz - Universitair docent Moderne en hedendaagse geschiedenis (UvA)
Thomas Muntz – Onderzoeksjournalist De Groene Amsterdammer
Harriet Bergman – Studente filosofie (UvA), lid actiegroep De Nieuwe Universiteit
Jerome Roos – Onderzoeker, redacteur ROAR Magazine
- Martine Bouw & Lucas de Vries – Studenten "Preservation and Presentation of the Moving Image" (UvA)

Beeldvorming: tussen zwart en wit
Mede door de aandacht die de aanvankelijk kleinschalige protesten kregen in de pers explodeerde het sociale conflict in Frankrijk ongekend snel, en ook dat werd weer vastgelegd. Brand, bloed en barricades! Foto’s liegen niet, maar vertellen ze de waarheid? Studenten Lucas de Vries en Martine Bouw (UvA) en fotograaf Paul van Riel frissen ons visuele geheugen op en gaan in op de soms problematische relatie tussen beeldselectie en beeldvorming.

Nationale nuances: tussen Parijs en Amsterdam
De vergelijkbare cocktail van maatschappelijk ongenoegen en frictie tussen jongeren en de gevestigde orde - die aan de basis stond van de universitaire rebellie in Parijs (1968) en Amsterdam (1969) - leverde verschillende uitkomsten op. De onlusten in Parijs waren aanzienlijk grootschaliger en ook veel feller dan die in Amsterdam.
Auteurs Jean-Christophe Bailly (FR) en Roel Janssen (NL) publiceerden beiden recent een boek over die gebeurtenissen en hoe deze in hun culturele context moeten worden gezien.

Tijdsgeest: activisme toen en nu
L’histoire se répète ? Net als toen laten studenten in Parijs en Amsterdam zich weer horen, en net als toen is medezeggenschap de inzet. Franse politicus Jean-Luc Bennahmias en activist/wetenschapper Jérôme Roos interpreteren de lessen van het verleden en de kwesties van het heden. In hoeverre lijkt het jongerenactivisme anno 2018 op de strijd van Daniel Cohn-Bendit en Ton Regtien?

Revolution Radio: de playlist van protest
Opstand is niet alleen een kwestie van strijd en verzet, maar ook van gevoel, hoop en optimisme. Als geen andere kunstvorm kan muziek deze gevoelens vatten in woord en geluid, en zo symbool staan voor een protestbeweging. Met behulp van muziekexperts als Jan Donkers, Harry de Winter, Marc Stakenburg en vele anderen vatten we 50 jaar activisme samen in een playlist van 50 iconische protestsongs: Revolution Radio.