datum en prijs
donderdag
08
september
20:15 u Kerk
12 / 17 excl.korting/toesl.
Speeldata: 8 en 9 september
De droom van Wilfsit
Historisch muziektheater
muziek

De droom van Wilfsit is gebaseerd op de droom van de Benedictijnse non Wilfsit en het mirakel van de Aldelbertusput bij Egmont-Binnen: In het jaar 923 verscheen de monnik Adelbert – die begraven lag in de duinen – in een droom aan Wilfsit. Hij vertelde haar dat hij bij haar in het klooster wilde worden herbegraven. En zo geschiedde: zijn stoffelijke resten werden overgebracht naar het klooster. In het lege graf ontsprong daarop een bron waar geneeskrachtige werking aan toegeschreven werd. Tot op de dag van vandaag wordt er uit deze bron gedronken.

 

In het muziektheater van Janssen en Joling ontmoet Wilfsit in haar droom de monnik Adelbert, ziet de graaf van Egmond in 1568 naar zijn hoofd zoeken, dwaalt door de Tachtigjarige Oorlog, ontmoet Kenau Hasselaer die op de stadswal van Haarlem de Spanjaarden verjaagt en maakt ruzie met een dominee. De muziek die Guus Janssen heeft gecomponeerd voor dit theaterspel reist mee met de geschiedenis: via het Gregoriaans uit de 10e eeuw naarHadewych Visioen uit 1250, Nederlandtsche Gedenck-clanck uit 1626 en de Ouverture Egmont van Beethoven uit 1810 komen we uiteindelijk aan in onze eigen tijd.

 

De droom van Wilfsit is voortgekomen uit drie geslaagde uitvoeringen van Oude Wind en Harde Noten in januari 2015 in het Amsterdamse Orgelpark.

 

Met: Greetje Bijma, Guus Janssen, Charlie-Chan Dagelet, Wolter Wierbos en Teo Joling

 

Speeldata: 8 en 9 september 2016

 

Zie ook: www.wilfsit.nl