datum en prijs
vrijdag
12
februari
20:00 u Kerk
17,50 excl.korting/toesl.
Subtext
Quatre Bouches
muziek

“Subtext” is een muziektheater-voorstelling met liederen en korte opera’s uit de 20ste en 21ste eeuw die handelen over wat zich onder de oppervlakte afspeelt.

 

De mini-opera Introductions and Goodbyes van Lukas Foss gaat over de oppervlakkigheid van een bestaan dat is gevuld met niet meer dan sociale plichtplegingen.

 

De cyclus “Uit joodse Volkspoëzie” van Dmitri Sjostakovitsj combineert de directheid en eenvoud van de Joodse Volkspoëzie met de daarmee contrasterende muzikale jiddische invloeden. Deze zijn vaak humoristisch maar met een diep tragische ondertoon. Tegelijkertijd heeft de componist veel verborgen protesten tegen het Stalinisme in de cyclus verwerkt.

 

“Wenn der schwer gedrückte klagt”, een canon van Arnold Schönberg, wordt diverse malen gezongen in het programma en heeft een verbindende functie tussen de stukken. De canon biedt woorden van hoop.

 

“De Slapelozen” van Barbara Okma (tekst en muziek) is geschreven in opdracht van Quatre Bouches en geheel in lijn met de mini-opera’s van Foss en Barber. Okma schetst een dolkomisch beeld van verschillende behandelingen van slapeloosheid door bijvoorbeeld autogene training of door medicijnen. Maar onder deze hilariteit schuilt een serieus probleem waar velen van ons dagelijks, of liever nachtelijks mee te maken hebben.

 

“A hand of Bridge” van Samuel Barber gaat over twee echtparen die regelmatig met elkaar bridgen. Tijdens de opera krijgen we inkijk in de gedachtenwereld van de kaartspelers.

 

Programma

Lukas Foss (1922-2009) - Introductions and Good-Byes (1959) (kwartet & piano) libretto: Gian Carlo Menotti

Darius Milhaud (1892-1974) - selectie uit Six Sonnets (1946) (kwartet acc)

Dmitri Sjostakovich (1906-1975) - Uit Joodse volkspoëzie, op. 79 (1948) (s,a,t & piano)

 

Pauze

 

Barbara Okma (*1968) - De Slapelozen (2012) (kwartet & piano)

Igor Stravinsky (1882-1971) - Tango voor piano solo (1940) (piano solo)

Samuel Barber (1910-1981) - A Hand of Bridge (1959) (kwartet & piano) libretto: Gian Carlo Menotti