Pergolesi Ensemble | Streamconcert
Pergolesi: Stabat Mater

In verband met de verlenging van de coronamaatregelen is dit concert helaas geannuleerd. Wel zal er een streamconcert zijn waarvoor u kaarten kunt reserveren. Meer informatie hierover vindt u op de website van het Pergolesi Ensemble. Indien u voor het liveconcert tickets had gereserveerd, ontvangt u aanvullende informatie over de afhandeling hiervan van het Pergolesi Ensemble.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Dit bekendste en mooiste Stabat Mater heeft ook in deze versie voor zangstemmen en saxofoons een sterke ontroerende kracht. De muziek raakt diepe, universele gevoelens, namelijk enerzijds een intense verdrietigheid, anderzijds ook overlevingskracht en optimisme. Het Pergolesi Ensemble voert dit meesterwerk uit in De Waalse Kerk op zaterdag 3 april 2021 om 20:00 uur.

Pergolesi schreef dit werk kort voor zijn dood in 1736. Hij was toen 26 jaar oud. Hij schreef het stuk in Pozzuoli, het plaatsje waar hij zich teruggetrokken had vanwege zijn zeer slechte gezondheid. Pergolesi kreeg de opdracht om het Stabat Mater van Alessandro Scarlatti dat tot dan toe elke goede vrijdag in de kerk Maria dei Sette Dolori in Napels werd opgevoerd, te vervangen.

De tekst van het Stabat Mater is geschreven in de middeleeuwen door een onbekende dichter, vermoedelijk Johannes Fidenza (1221-1274), die later de naam Bonaventura aannam. Het stuk bestaat uit twaalf delen. De eerste zes beschrijven de pijn die Maria doorstaat terwijl ze haar zoon aan het kruis ziet hangen. De laatste zes delen worden gezongen vanuit een ‘ik’-persoon die de pijn die Maria voelt ook wil voelen.

Het Pergolesi Ensemble

Het Pergolesi Ensemble doet jaarlijks terugkerende uitvoeringen van Pergolesi’s welbekende Stabat Mater. De concerten zijn geconcentreerd rond pasen. Dit project staat al jaren onder leiding van alt Marianne Selleger. Naast haar zingt sopraan Wendeline van Houten. Bijzonder bij het begeleidend instrumentaal ensemble is dat er saxofoons in plaats van strijkers gebruikt worden. Het Stabat Mater van Pergolesi staat altijd centraal op het programma, maar kan aangevuld worden met werken in dezelfde sfeer.

Het Pergolesi Ensemble bestaat uit:

- Wendeline van Houten - sopraan
- Marianne Selleger - alt
- Naomi Sato - sopraansax
- Yuka Sato - altsax
- Dirk Hooglandt - tenorsax
- Eefje Benning - baritonsax

Coronamaatregelen

Indien u voorafgaand aan dit evenement ziekteverschijnselen vertoont, verzoeken wij u voor uw en onze veiligheid om thuis te blijven. Bij binnenkomst vragen wij u te verklaren dat u gezond bent, verzoeken wij u uw handen te ontsmetten, te allen tijde anderhalve meter afstand te bewaren tot anderen en eventuele overige veiligheidsaanwijzingen op te volgen. Houd u bij het kiezen van uw zitplaatsen altijd twee plaatsen ruimte tussen verschillende huishoudens en let u alstublieft op de aangegeven looprichtingen. Het dragen van een mondkapje is verplicht op het moment dat u niet op uw plaats zit. Indien dit evenement door ons geannuleerd wordt, krijgt u uw volledige reserveringsbedrag inclusief servicekosten terug. Wanneer het evenement wel door kan gaan vormen persoonlijke omstandigheden of overwegingen, met betrekking tot het Coronavirus of anderszins, geen aanleiding tot restitutie in het geval van annulering van uw kant. Tot slot vragen wij u rekening te houden met uw medebezoekers en vooral ook te genieten!