Mariam Batsashvili | UITVERKOCHT
Liszt, Haydn, Franck & Thalberg
Foto: Atilla Kleb

Wegens de aanhoudende Coronacrisis heeft de organisatie van het Internationaal Franz Liszt Concours helaas moeten besluiten de competitie, waarvan de winnaar in de Bösendorfer Series zou spelen, compleet te annuleren. Met Mariam Batsashvili, de overtuigende winnares van het concours in 2014, hebben wij gelukkig een passend alternatief voor het recital op 10 december.

--------------------------------------------------------------------------------------------

"Mariam Batsashvili speelt melancholiek en dromerig waar dat moet en trefzeker waar dat kan" - De Volkskrant

De 27-jarige Georgische pianiste Mariam Batsashvili liet zich al op jonge leeftijd zien als groot talent, en haar winst op de International Franz Liszt Piano Competition in 2014, de prestigieuze Arturo Benedetti Michelangeli Prijs in 2015 en haar deelname aan de Rising Star-serie van de European Concert Hall Organisation (ECHO) in 2016-2017 bevestigden haar opmars als een van de meest veelbelovende pianisten van haar generatie. Batsashvili werkte in haar nog prille carrière samen met enkele toonaangevende dirigenten, en soleerde bij tal van grote orkesten. In het afgelopen seizoen speelde ze onder meer in de Philharmonia in Sint-Petersburg, het Mozarteum in Salzburg en Wigmore Hall in Londen. Nadat ze in 2016 al debuteerde met een cd vol bewerkingen van onder meer Bach, Händel en Mozart, bracht ze in 2019 haar door de Volkskrant met vier sterren bekroonde album Chopin & Liszt: Piano Works uit.

Groots en virtuoos

Liszt geldt als een van de grootste pianovirtuozen uit de muziekgeschiedenis, dus van een winnaar van het Franz Liszt Concours mag je dus iets verwachten. Met haar virtuoze programma laat Batsashvili zien die verwachtingen niet uit de weg te gaan. Dat programma begint en eindigt met Liszts pianobewerking - een van zijn specialiteiten - van de Valse uit Charles Gounods opera Faust., gevolgd door de zangerige Prélude, Fugue en Variatie van César Franck.

Tussendoor klinkt de Grande caprice sur des motifs de La Sonnambula, een parafrase naar de opera van Bellini, van Sigismund Thalberg. Als pianovirtuoos was Thalberg de enige die Liszt in zijn tijd werkelijk naar de kroon stak, en hoewel hij als componist bij zijn concurrent achterbleef, is de Caprice een bewijs van zijn grote vertelkracht op de piano. 

Joseph Haydns Pianosonate nr.50 doet in de openingsmaten wellicht vaag denken aan de trepak in de oorspronkelijk voor vanavond geprogrammeerde Notenkrakersuite van Tchaikovsky/Pletnev. Haydn componeerde de vrolijke sonate, een van de laatste die hij schreef, echter al in 1794 tijdens zijn tweede periode in London, waar hij volgens zijn biograaf op handen gedragen werd en de gelukkigste tijd van zijn leven doormaakte.
Het slot van de avond is weer voor Liszt, wiens bekende Hongaarse Rapsodie nr.2 gegarandeerd voor spektakel zorgt.

Internationaal Franz Liszt Concours

Het Internationaal Franz Liszt Concours is al decennialang een van de meest toonaangevende pianofestivals van Europa. Elke drie jaar levert het festival weer een nieuwe lading toppianisten af aan de internationale muziekscene. Bekende prijswinnaars en laureaten van het festival zijn onder meer Enrico Pace, Igor Roma, Yundi Li en Wibi Soerjardi die, evenals Liszt zelf in zijn tijd, erkend Bösendorfer-adept is. Wij zijn als Bösendorfer Series trots dat we ons partner mogen noemen van Internationaal Franz Liszt Concours, en betreurden het zeer dat het concours door de huidige omstandigheden geen doorgang kon vinden. Zonder concours geen winnaar, en dus hebben we in goed overleg een geschikte vervanger gezocht én gevonden: Mariam Batsashvili, winnares van het 10e Internationaal Franz Liszt Concours in 2014. 

Dit concert wordt op twee tijdstippen gegeven:

- Om 19:00 uur (UITVERKOCHT)
- Om 21:00 uur (UITVERKOCHT)

--------------------------------------------------------------------------------------------

Programma  
F. Liszt Valse, uit: Faust (Gounod) S.407
C. Franck Prélude, Fugue et Variation op. 18
S. Thalberg Grande caprice sur des motifs de La Sonnambula Op. 46
J. Haydn Pianosonate nr.50 in D groot (Hob XVI:37)
F. Liszt Hongaarse Rapsodie Nr. 2 in cis klein, S.244/2 

 

--------------------------------------------------------------------------------------------

Tickets Voorverkoop Deur*
- Regulier € 35,- € 37,50
- Student/CJP € 30,- € 32,50

*Vanaf 45 minuten voor aanvang van het concert, indien er nog plaatsen beschikbaar zijn.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Dit concert is onderdeel van de Bösendorfer Series 20-21, de eigen pianoserie van De Waalse Kerk. Hieronder vindt u het overzicht van de concert in dit seizoen. Klik op een datum om naar de betreffende agendapagina te gaan. 

- Do. 3 september 2020 Mariana Izman Debussy: Préludes, Book I & II
- Do. 8 oktober 2020 Thomas Beijer Schumann, De Falla, Granados & Chopin
- Do. 10 december 2020 Mariam Batsashvili Liszt, Tchaikovsky, Franck & Thalberg
- Do. 4 maart 2021 Saskia Giorgini Last Works: van Beethoven tot Skrjabin
- Do. 20 mei 2021 Marietta Petkova Chopin, Rachmaninov, Liszt & Bartók

--------------------------------------------------------------------------------------------

Coronamaatregelen

Indien u voorafgaand aan dit evenement ziekteverschijnselen vertoont, verzoeken wij u voor uw en onze veiligheid om thuis te blijven. Bij binnenkomst vragen wij u te verklaren dat u gezond bent, verzoeken wij u uw handen te ontsmetten, te allen tijde anderhalve meter afstand te bewaren tot anderen en eventuele overige veiligheidsaanwijzingen op te volgen. Houd u bij het kiezen van uw zitplaatsen altijd twee plaatsen ruimte tussen verschillende huishoudens en let u alstublieft op de aangegeven looprichtingen. Het dragen van een mondkapje wordt sterk aanbevolen, maar is niet verplicht. Onze medewerkers zullen tijdens alle evenementen en bijeenkomsten een mondkapje dragen. Persoonlijke omstandigheden of overwegingen, met betrekking tot het Coronavirus of anderszins, vormen geen aanleiding tot restitutie. Tot slot vragen wij u rekening te houden met uw medebezoekers en vooral ook te genieten! Klik hier om ons volledige bezoekersprotocol te lezen.

--------------------------------------------------------------------------------------------

 

< Terugkeren naar de agenda