o.l.v. Niek Idelenburg

Anne-Maartje Lemereis over From the Deep:
Ik spiegelde mijn cantate ‘From the Deep’ aan een van de eerste cantates van Bach: ‘Aus der Tiefen’ (BWV 131), waarin smeekbede en boetedoening voorop staan. Mogelijk schreef Bach deze cantate in reactie op een verwoestende brand in een nabijgelegen stad. Verwoestende branden zijn vandaag de dag helaas maar al te actueel; in mijn spiegelcantate ben ik dan ook op zoek gegaan naar mijn eigentijdse vertaling, in tekst en muziek, van de eeuwenoude thema’s die in Bach’s cantate voorbijkomen.

Voor mij staan de koordelen voor de urgente noodkreet van de natuur en de dieren (I. ‘From the Deep’ - Oceanen; III. ‘Who created this’ - Bosbranden; en V. ‘Hope’ - Uitsterven) en de solodelen (II. ‘Waiting’ - afwachten en IV. ‘Ignorance’ - ontkennen) voor de mens.

Niek Idelenburg over de Klimaat Kantate:

De aanleiding voor de Klimaat Kantate ontstond op het moment dat de wereld in de ban was van Corona en waar op korte termijn allerlei maatregelen werden getroffen. Maatregelen waar normaal jaren over vergaderd moet worden, werden nu veelal in minder dan een week besloten. Zelfs voor de culturele sector werd 300 miljoen uitgetrokken, iets dat 8 jaar geleden nog ondenkbaar zou zijn geweest.

Ondanks alle ellende die Corona veroorzaakte waren we met z’n allen ook blij met de stilte, de blauwe lucht zonder vliegtuigstrepen en dat we de Himalaya weer konden zien. Met alle stikstofproblematiek, de stakende boeren, de bouwbakkers die niet aan het werk konden, leek dit het moment om klimaatproblemen aan te pakken. Toch werd besloten om de klimaattop in november te cancelen. Je mag geen dingen vergelijken met elkaar, maar berichtgeving rondom de klimaat situatie in de wereld is toch op z’n minst net zo erg als de situatie rondom Corona. En is het nu niet juist tijd voor reflectie op onze manier van leven? Het zijn vooral kinderen die zich hard maken voor het klimaat, het is topic nummer 1 voor hun werkstukken en spreekbeurten. Greta Thunberg is hier het gezicht van geworden. Tja, en als het niet zo ernstig zou zijn, zou je toch ook moeten lachen om een van de twitter berichten van Donald Trump: ‘It’s freezing in New York, where the hell is global warming’

Het eerste deel start met een solo voor klokkenspel. Het staat voor de onschuld van de kinderen. Kinderen die zingen: Wij zouden hier niet moeten staan, wij moeten naar school. Via een sopraan aria: How dare you, gaan we naar like it or nor; the world is waking up om te eindigen met: we wasted too much time. De muziek begeeft zich in een neo-barok stijl met kenmerken van minimal music, maar dan wel met een harmonische ontwikkeling. Het slotakkoord is onheilspellend. Het laat horen dat we nog een lange weg hebben te gaan, maar om met Urgenda directeur Minnisma te spreken:

"We staan met een coalitie van bijna achthonderd partijen klaar om mee te helpen. Het helpt Nederland ook gelijk op weg naar de klimaatdoelen van 2030 en levert gelijktijdig een bijdrage aan de verlaging van de stikstofuitstoot. De maatregelen zijn goed voor de biodiversiteit en leveren schonere lucht op. Budget is niet het probleem. En als je er het grootste probleem van deze eeuw mee oplost, waarom zou je het dan in vredesnaam laten?" 

De Klimaat Kantate is mede geïnspireerd op speeches van Greta Thunberg en tweets van Donald Trump.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Voor uw en onze veiligheid wordt dit concert van 7 november op twee tijdstippen aangeboden:

- Van 19:00 uur tot 20:10 uur (Klik hier om naar de juiste agendapagina te gaan)
- Om 21:00 uur tot 22:10 uur (Klik hier om naar de juiste agendapagina te gaan)

--------------------------------------------------------------------------------------------

Programma

  • Johann Sebastian Bach - Sinfonia, Crucifixus, Et incarnatus
  • Anne-Maartje Lemereis - From the Deep 
  • Johann Sebastian Bach - Kyrie
  • Niek IdelenburgKlimaat Kantate

--------------------------------------------------------------------------------------------

Tickets Online Aan de deur
- Regulier € 16,00 € 18,50
- CJP/Student/Stadspas € 13,50 € 16,00
- Vrienden en leden koren* € 11,00 n.v.t.
- Onder 16 jaar oud (op vertoon van ID) n.v.t. € 8,50

 

Dit concert is onderdeel van de Couleur Vocale 2020, een serie voor Amsterdamse koren en vocale ensembles georganiseerd door De Waalse Kerk. Meer weten over deze serie en de andere concerten? Bekijk dan de informatiepagina.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Coronamaatregelen

Indien u voorafgaand aan dit evenement ziekteverschijnselen vertoont, verzoeken wij u voor uw en onze veiligheid om thuis te blijven. Bij binnenkomst vragen wij u te verklaren dat u gezond bent, verzoeken wij u uw handen te ontsmetten, te allen tijde anderhalve meter afstand te bewaren tot anderen en eventuele overige veiligheidsaanwijzingen op te volgen. Houd u bij het kiezen van uw zitplaatsen altijd twee plaatsen ruimte tussen verschillende huishoudens en let u alstublieft op de aangegeven looprichtingen. Het dragen van een mondkapje wordt sterk aanbevolen, maar is niet verplicht. Onze medewerkers zullen tijdens alle evenementen en bijeenkomsten een mondkapje dragen. Persoonlijke omstandigheden of overwegingen, met betrekking tot het Coronavirus of anderszins, vormen geen aanleiding tot restitutie. Tot slot vragen wij u rekening te houden met uw medebezoekers en vooral ook te genieten! Klik hier om ons volledige bezoekersprotocol te lezen.

--------------------------------------------------------------------------------------------

 

< Terugkeren naar de agenda