In hun project "Beethoven - Minimised to the Max" speelt Duo Pleyel, bestaande uit pianisten Alexandra Nepomnyashchaya en Richard Egarr, de komende drie jaar alle symfonieën van Beethoven in de versie voor 4 handen van Carl Czerny. Aan het begin van de 19e eeuw was repertoire voor 4-handig piano enorm in trek. Componisten schreven er steeds meer voor en daarnaast werden er 4-handige arrangementen van vocale muziek, kamermuziek, orkest- en operawerken gemaakt. Carl Czerny, de sterleerling van Beethoven, hoorde de meeste muziek van Beethoven in première gaan. Zijn transcripties van de symfonieën zijn moeilijk doch geniaal en hebben een groot musicologisch belang. Maar ze zijn vooral erg leuk om te spelen.

Elk van Beethovens symfonieën markeert een belangrijk punt, niet alleen in de eigen ontwikkeling van de componist, maar ook in de muziekgeschiedenis. Dit programma bevat twee werken die titanische momenten in die geschiedenis vertegenwoordigen: de "Pastorale" en "Eroica" symfonieën. De 6e symfonie "Pastorale" bevat muziek met een ongeëvenaarde beschrijvende kracht, niet alleen in puur beeldende zin (dansende boeren, stormen, koekoeken enz.), maar vooral in de communicatie van de intense emoties en dramatische kracht van het leven en de natuur. De 3e symfonie "Eroica" was qua omvang van de inhoud, de lengte en de moeilijkheid nog nooit eerder vertoond in symfonische muziek. Deze twee symfonieën laten beide zien hoe Beethoven omgaat met de relatie van de mens tot het universum en het universele: de Eroica gaat over de mens als een individuele en uiteindelijk feilbare held, de Pastorale over de nietigheid en nederigheid van de mens wanneer hij wordt geconfronteerd met de natuur.

Duo Pleyel ontleent zijn naam aan hun eigen piano thuis - een prachtig instrument gemaakt in 1848 door Pleyel, de favoriete pianobouwer van Chopin. Het Duo tracht om het rijke en prachtige repertoire voor piano 4-handen naar een breder publiek te brengen. Hun repertoire varieert van muziek van Johann Christian Bach en Mozart tot de minder bekende vroege romantici als Hummel, Czerny en Dussek, tot de grote populaire werken van Faure, Debussy en Ravel in de twintigste eeuw.

 

Programma

L. van Beethoven
Symphony No.6 in F "Pastoral", Op.68 [Arranged for piano 4-hands by Carl Czerny]

 - Pauze -

L. van Beethoven
Symphony No.3 in E-flat, Op.55 [Arranged for piano 4-hands by Carl Czerny]

 

 

Kaarten (online voorverkoop)*

Regulier €30,-
Korting  €25,- (CJP/student/stadspas groene stip)

*Let op! Deze prijzen hebben betrekking op de online voorverkoop. Aan de deur wordt er bovenop elk ticket €2,50 extra aan transactiekosten gerekend.

 

 


 

< Terug naar de agenda