In de nieuwe serie 'Willem Brons presenteert' van de Stichting Eusebiuskring laat Willem Brons, de éminence grise onder de Nederlandse pianisten, het publiek kennismaken met succesvolle oud-studenten. Het concert van Nadezda Filippova in deze serie geeft geeft een prachtig beeld van haar veelzijdigheid. Centraal staat de Grote Archipel van Daan Manneke. Deze uitvoering is de première van het werk in Amsterdam. Over Grote Archipel schreef Ralph van Raat, de beste ambassadeur van hedendaagse muziek: 

Daan Manneke is een lang bewezen grootmeester. Zijn Grote Archipel is zo’n werk dat een belangrijke plaats zal innemen in de 21e eeuwse Nederlandse pianoliteratuur. Een met recht tijdloos werk, waarin de muziekgeschiedenis op een geheel eigen wijze verwerkt wordt, op een manier die alleen vandaag geschreven had kunnen worden. Bovendien heeft het werk een thema dat nauw verweven is met de Nederlandse geschiedenis en de Nederlandse identiteit: de rol van het water en de watersnoodramp, het verdrinken van het land, de herinneringen, nostalgie, het vertoeven op een plek, in een klank, in een gedachte, kortom het zijn. Nederland moet trots zijn op deze componist en deze koesteren, en met hem, dit ontroerende werk.

Naast Manneke speelt Nadezda één van de mooiste composities van Bach: de Chaconne in de fraaie versie van Brahms. Gevold door de Papillons van Schumann, en de Paganini Variaties van Brahms (boek twee) waarbij de nadruk nu eens niet ligt op de virtuositeit, maar op de rijke muzikale inhoud. Daarmee is het een ode aan de levenskracht van elk individu.

 

Concertpianiste Nadezda Filippova heeft de hele wereld rondgereisd met muziek en gaf concerten van Europa, tot het verre oosten in Rusland, en de Verenigde Staten. Zij studeerde in St. Petersburg en Berlijn, maar werd verliefd op Amsterdam en besloot na het afsluiten van haar studie bij Willem Brons hier te blijven. Nadezda treedt veelvuldig op als soliste en kamermusicus, was in 2017-2018 finalist van de Dutch Classical Talent en organiseert haar eigen concertserie 'Soirée de Nadezda' in De Roode Bioscoop. In 2017 bracht ze haar debuutalbum 'Illimité' uit met werken van Debussy.

 

Programma 'Terugblikkend'

Nadezda Filippova  piano

 

D. Manneke (1939*)
Grote Archipel

- Pauze -

J. Brahms (1833-1897)
Chaconne van J. S. Bach voor de linkerhand

R. Schumann (1810-1856)
Papillons, Op. 2

J. Brahms 
Paganini-variaties, Op. 35, Boek II

 

Kaarten (online voorverkoop)*

Toegangsprijs  €25,-
Vrienden van de stichting Eusebiuskring          €20,-
CJP & studenten €15,-
Tot 18 jaar Gratis toegang

*Let op! Deze prijzen hebben betrekking op de online voorverkoop. Aan de deur wordt er bovenop elk ticket €2,50 extra aan transactiekosten gerekend.

 


 

< Terug naar de agenda