In het programma Mitten wir im Leben sind staat Felix Mendelssohn-Bartholdy centraal. Mendelssohn (1809-1847) was het muzikale wonderkind van de 19de eeuw, dat net als Mozart uitgroeide tot een groot componist. Ook hem was geen lang leven beschoren. Mendelssohn is vooral beroemd geworden om symfonieën als de Italienische, zijn Midsummer Night’s Dream, het vioolconcert in E-klein en de Lieder ohne Worte voor piano. Zijn werken voor koor zijn minder bekend, maar verdienen zeker aandacht.

Het programma omvat zowel religieuze als wereldlijke werken van Mendelssohn, geflankeerd door muziek van voorgangers en tijdgenoten. Zo zingt de Cantorij sommige psalm- en koraalteksten twee keer: een keer in de zetting van Schütz (Psalm 100) en Praetorius (Aus tiefer Not schrei ich zu Dir) en een keer in de versie van Mendelssohn. Op deze manier wordt duidelijk hoe Mendelssohn zich heeft laten inspireren door Duitse componisten van voor zijn tijd, maar tegelijkertijd een heel eigen stijl heeft, die zich kenmerkt door een harmonieuze elegantie.

De tweede helft van het programma bestaat uit romantische koorliederen van Mendelssohn en zijn tijdgenoten Brahms en Schumann. Deze zijn sterk geïnspireerd op de natuur en sommige zijn zelfs bedoeld om in de open lucht te zingen.

Met dit concert geeft de Amsterdamse Cantorij een gevarieerd portret van de koormuziek uit de Duitse romantiek, waarin Mendelssohn een belangrijke rol speelde. Aan het programma wordt medewerking verleend door David Jansen, orgel.

 

De Amsterdamse Cantorij
o.l.v. Felix van den Hombergh
m.m.v. David Jansen, orgel

 

 

Kaarten

Voorverkoop/reductie (donateurs/CJP/stadspas) € 17,50
Jongeren t/m 18 jaar € 8,00
Kassaverkoop € 20,00

 

 


 

< Terug naar de agenda