Dit concert viert de 150ste verjaardag van Alexander von Zemlinsky, de buitengewone maar zelden uitgevoerde componist die veel van de muziekcultuur in de 21e eeuw heeft gevormd en geïnspireerd. Zijn Lyrische Symphonie wordt gezien als zijn antwoord op Mahlers Das Lied von der Erde en gebruikt een verzameling liefdesgedichten van de Bengaalse dichter Rabindranath Tagore. Schubert’s Viola sluit ook aan bij dat thema, waar een liefdesverhaal wordt verteld door de ogen van één bloem: de bloei van de lente wordt vergeleken met de feestelijke ochtend van een bruiloft. De Sonate van Alban Berg, één van Zemlinsky’s beste vrienden en collega’s, is een goed voorbeeld van Zemlinsky’s muzikale invloed: klassieke vormen en tradities worden behouden, terwijl een romantische versie van moderne harmonie helder schittert.

De drie versies van deze werken, uitgevoerd door het Zemlinsky Chamber Orchestra, overbruggen de kloof tussen symfonische krachten en kamermuziek, en creëren een krachtige doch intieme ervaring van enkele van de grootste meesterwerken van de 19e en 20e eeuw. Met Alexander von Zemlinsky als symbool legt het ZCO de focus op buitengewone, maar minder bekende en ondergewaardeerde muziek en hoe dit in de samenleving past. Het Zemlinsky Chamber Orchestra is een ensemble bestaande uit jonge professionele musici van over de hele wereld, een mengelmoes variërend van solisten tot kamermusici tot orkestspelers.

 

Programma

Katherine Weber  sopraan
Rolfe Dauz 
bariton
Fergus McAlpine  dirigent
Zemlinsky Chamber Orchestra


Alban Berg (1885-1935)
Piano Sonata, Op. 1 (arr. R. Dünser)

Franz Schubert (1797-1828)
Viola, D. 786 (arr. F. McAlpine

Alexander von Zemlinsky (1871-1942)
Lyrische Symphony (arr. F. McAlpine)

 

 

Kaarten (online voorverkoop)*

Regulier €17,50
Korting  €10 (CJP/student/stadspas groene stip) 

*Let op! Deze prijzen hebben betrekking op de online voorverkoop. Aan de deur wordt er bovenop elk ticket €2,50 extra aan transactiekosten gerekend.

 


 

< Terug naar de agenda