Ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag presenteert de sopraan Johannette Tranen van Maria: een multidisciplinaire voorstelling door en voor vrouwen uit diverse culturen en met verschillende achtergronden. Het Stabat Mater van Pergolesi vormt de rode draad en wordt aangevuld met Sefardische en Arabische liederen, Middeleeuwse lofzangen en verhalen. Aan de productie werken behalve Johannette Zomer ook Cécile van de Sant (mezzosopraan), Rolinha Kross (Sefardische zang), Rojin Hassan (Arabische zang), en het Tulipa Consort mee.

Vele componisten hebben het op muziek gezet, niemand deed het zo indringend en ontroerend als Pergolesi: het Stabat Mater. Een middeleeuws gedicht over het lijden van Maria om haar gekruisigde zoon. Deze muziek is de ruggengraat van het concert, en tussen de delen door klinkt een palet aan vooral door vrouwen geschreven muziek. Naast het Stabat Mater wordt de mystieke kant van de vrouw belicht met een lied van Hildegard von Bingen, een van de eerste vrouwelijke componisten, en op vrouwen geïnspireerde Arabische en Sefardische liederen. Ook klinkt er een Cantigas de Santa Maria: een eenstemmig religieuze loflied uit de Middeleeuwen op Maria. En daarnaast een paar hedendaagse werken die indringend commentaar zullen geven op het thema van dit concert (‘Seufzer’ van Mathilde Wantenaar en ‘Caris Mere’ van Gia Kancheli).

Tijdens de voorstelling zullen de verhalen worden verteld (intermezzo’s) van een stel wereldvrouwen die net als Maria geleden hebben maar ook allemaal hun eigen innerlijke kracht vonden om herboren te worden.

 

Programma

Johannette Zomer  sopraan
Cécile van de Sant  mezzosopraan
Rolinha Kross  zang
Tulipa Consort

 

Op het programma staat onder andere:

Hildegard von Bingen (1098-1179)
O Vis Aeternitatis

G.B. Pergolesi (1710-1736)
Stabat Mater

M. Wantenaar (*1993)
Seufzer

Rojin Hassan
Arabische liederen
Jaber Fayad, ud - ‘Ik zeg tegen mijn klein dochtertje’ - Berivane

A. Vivaldi (1678-1741)
Sinfonia ‘Al Santa Sepolcro’

Rolinha Kross (*1961)
Sefardische liederen
Tis Marang, gitaar en bas - Asentada en mi ventana - La rosa enflorece - Noches, buenas noches

G. Kancheli (1935-2019)
Caris Mere

Cantiga de Santa Maria No.100
Santa Maria Strela do dia

 

 

Kaarten

Regulier €35
Korting €15

*CJP/student/stadspas groene stip (CJP-pas, studentenpas of stadspas met groene stip graag meenemen)

 


 

< Terug naar de agenda