Maria Magdalena, een spirituele reis
Cappella Pratensis

Met het aanbreken van 2022 is Cappella Pratensis aangekomen in het derde jaar van het omvangrijke vijfjarenproject rond de Bossche Koorboeken. Deze grootste muzikale schat uit de Renaissance die Nederland bezit, werd in de 15e en 16e eeuw opgebouwd door de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap in Den Bosch, een organisatie uit 1318 die nog altijd bestaat. 

Centraal in dit concert staat de vijfstemmige Missa de Sancta Maria Magdalena van Nicolas Champion, een waar meesterwerk. Toegevoegde teksten in deze mis volgen de spirituele reis van Maria Magdalena, die "Apostel van de Apostelen" wordt genoemd vanwege haar sleutelrol in het verlossingsverhaal van het evangelie. Al met al biedt het ensemble een overzicht van hoe de Broederschap Maria Magdalena's naamdag (22 juli) in die tijd vierde, met elementen uit de verschillende diensten van de dag, en toont het eens te meer aan hoe rijk de muziektraditie van Brabant in de hoogrenaissance was.

Het vocale ensemble Cappella Pratensis is bij uitstek dé specialist in de polyfone meesterwerken uit de 15e en 16e eeuw, in het bijzonder uit de Lage Landen. Staand rond een centrale muziekstandaard of projectiescherm zingt het ensemble uit facsimile-uitgaven van originele koorboeken, dus rechtstreeks uit de bron. In contrast met deze traditionele producties werkt Cappella Pratensis regelmatig samen met verrassende partners zoals dansgezelschappen, jazzmusici en theatermakers. Tot eind 2024 pakt Cappella Pratensis uit met het vijfjarenproject De Bossche Koorboeken, waarin het ensemble de schitterende koorboekencollectie van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap in ‘s- Hertogenbosch na eeuwen weer tot klinken brengt.

 

Programma

Tim Braithwaite, Stratton Bull, Andrew Hallock  superius
Lior Leibovici, Korneel Van Neste  contratenor
Pieter De Moor, Peter de Laurentiis  tenor
Donald Bentvelsen, Marc Busnel, Grantley McDonald, Bram Trouwborst  bassus
Stratton Bull  artistieke leiding

 

Inleiding door M. Jennifer Bloxam, Professor of Music, Williams College, Williamstown MA, Verenigde Staten

Nicolas Champion (c.1480-1533)
Missa de Sancta Maria Magdalena

Anoniem
Magnificat (Toon 1)

Anoniem
Vesper antifoon Quando Martha

Gregoriaans
Introitus Gaudeamus omnes (met improvisatie)

 

Kaarten

Regulier €25
Korting €20

*CJP/student/stadspas groene stip (CJP-pas, studentenpas of stadspas met groene stip graag meenemen)

 


 

< Terug naar de agenda