De Betoverde Vaatwasser

De handleiding van een vaatwasser, een kinderdagverblijf en Tonnie Tonijn... De mini-opera ‘De Betoverde Vaatwasser’ van componist Reza Namavar voor saxofoonkwartet Amstel Quartet en tenor Marcel Beekman is niet alledaags. En dat was precies de bedoeling. Want, zo stelt Namavar: “Juist zoiets knulligs en kleins als de handleiding van een vaatwasser vind ik interessant om totaal op te blazen tot de meest absurde proporties”. Een uniek project in Nederland dat in de Waalse Kerk in première zal gaan. Absurdistisch en tegelijkertijd muzikaal modern, maar toch klassiek qua stemgebruik.

 

Ook klinkt er vooraf muziek van de Nederlandse grootmeester Louis Andriessen met het epische en virtuoze 'Facing Death’ oorspronkelijk voor (versterkt) strijkkwartet, en bewerkte het kort daarna voor saxofoonkwartet. Een onvoorspelbare mix van zijn eigen uitgesproken en dissonante stijl met de bebop-lijnen van Charlie Parker, een stuk wat de toon zal zetten voor de avond.

 

Andriessen staat bekend als de invloedrijksteNederlandse componist van zijn generatie en zette zich af tegen het conservatisme in de muziekwereld. Zijn composities bestrijken alle muzikale genres, maar hij had een voorliefde voor theater, literatuur, dans en film. In zijn composities lag de nadruk op complexe akkoorden, gespeeld op (veel) blaasinstrumenten.

 

"Overrompelende luistervaring" - Aad van Nieuwkerk (VPRO Vrije Geluiden)

 

Over de musici

Amstel Quartet heeft in haar 25-jarige bestaan de saxofoon over de volle breedte ingezet. Amstel Quartet werkt veel samen met  hedendaagse componisten om nieuw en innovatief repertoire voor saxofoonkwartet te realiseren. In de afgelopen jaren heeft de groep werken in première gebracht van onder andere Christian Lauba, Hugues Dufourt, Maxim Shalygin en Michael Torke. Ze werkten eerder samen met Namavar, zo schreef hij in 2010 voor hen de compositie ‘Kraaijlook’.

Befaamd tenor Marcel Beekman studeerde bij Margreet Honig en staat bekend als zanger van oude muziek uit de Duitse en Franse barok. Ook hedendaagse muziek vormt een belangrijk deel van zijn loopbaan. Eerder zong hij wereldpremières van Calliope Tsoupaki, Louis Andriessen, Martijn Padding en Micha Hamel. Beekman schittert internationaal en was te horen in onder andere De Nationale Opera, Theater an der Wien, Opéra Comique de Paris, Gran Teatre del Liceu Barcelona, Staatstheater Stuttgart, Salzburger Festspiele en de Carnegie Hall in New York. Onlangs werd hij door The New York Times geprezen vanwege zijn overtuigende optreden als solist in Rameau’s Platée.

Componist Reza Namavar studeerde aan de conservatoria van Amsterdam en Den Haag en was leerling van o.a. Louis Andriessen en Martijn Padding. In 2017 won hij de Willem Breuker Prijs. De jury noemde hem ‘een volstrekt authentiek, muzikaal erudiet en eigengereid componist.’ Namavar staat bekend om zijn originele bijdragen aan het hedendaagse muzieklandschap.

 

Reza Nemavar in de Volkskrant: https://www.volkskrant.nl/cs-beafdc42

 

Kaarten (online voorverkoop)*

Regulier €25,-
Korting  €20,- (CJP/stadspas groene stip)
Student €10,-

*Let op! Deze prijzen hebben betrekking op de online voorverkoop. Aan de deur wordt er bovenop elk ticket €2,50 extra aan transactiekosten gerekend.

 


 

< Terug naar de agenda