Pleidooi voor het wonder - een kerstconcert
BRISK & acteur Hans Thissen
Foto: Foppe Schut

 

BRISK brengt muziek voor advent en kerst uit verschillende eeuwen samen, en verrast het publiek met een pleidooi voor het wonder. Veel kerstmuziek grijpt terug op gregoriaanse hymnen. In de 16e eeuw raakten die wijdverspreid als gezangen binnen de protestantse kerken. Ze werden de basis van diverse composities in dit concert: versies van Praetorius, Hassler, Sweelinck, Bach en Brahms. Daarnaast klinkt ook nieuwe muziek van Max Knigge, Willem Wander van Nieuwkerk en Izak de Dreu. De rode draad is een Frans kerstliedje: Une jeune fillette. Acteur Hans Thissen brengt die muzikale werelden samen door poëzie te lezen over advent en kerst, en door het publiek in korte gespeelde scènes aan het denken te zetten over de betekenis van het wonder. Wetenschap, feitelijkheid en nuchterheid maken dat we in onze tijd ver af staan van de magie van het wonder. Maar juist de beleving van het wonder is de basis voor eeuwen adembenemend mooie kerstmuziek.

BRISK betekent levendig en wakker. “De genadeklap voor het imago van braafheid van de blokfluit”, schreef een recensent ooit over BRISK. Variatie in stijl en sfeer, virtuositeit en luchtigheid, zijn de ingrediënten voor een concert van BRISK. Het kwartet omringt zich altijd met een enorme verzameling blokfluiten. Sinds de oprichting in 1986 gaf BRISK talloze concerten op podia en festivals van naam in vele Europese landen, Bolivia, Canada en de VS. BRISK maakte radio- en tv-opnamen in Nederland en in het buitenland, en is op meer dan tien, door de pers zeer geprezen cd’s te beluisteren. Met een gedurfde programmering van oude en hedendaagse muziek verkent het ensemble de grenzen van het repertoire. BRISK werkt vaak samen met collega-musici, en met kunstenaars uit andere disciplines zoals acteurs, regisseurs, tekstschrijvers en filmers.

 

 

BRISK in de pers

  • “Exemplarisch en uitbundig samenspel” De Volkskrant

  • “Uitstekende musici die elkaar vinden in trefzeker samenspel waarin de verschillende stemmen ideaal met elkaar kleuren” Luister

  • “Brisk toont dat de blokfluit niet voor één gat te vangen is en geeft de blokfluit vele gestalten en kleuren: van helder vogelgezang tot brommend orgel” NRC

  • “Enticing, technical excellence and innovative programming” American Record Guide

  • “Meeslepend mooi” Dagblad van het Noorden

 

Kaarten (online voorverkoop)*

Regulier €25,-
Korting  €20,- (stadspas groene stip)
Jongeren €10,- (tot 25 jaar) 

*Let op! Deze prijzen hebben betrekking op de online voorverkoop. Aan de deur wordt er bovenop elk ticket €2,50 extra aan transactiekosten gerekend.

 


 

< Terug naar de agenda