Een muzikaal licht op leven en werk van Orlando di Lasso.

Na een enerverende jeugd – de jonge Vlaamse Roland werd meerdere keren ontvoerd vanwege zijn prachtige jongensstem – en omzwervingen door Europa, wordt hij als musicus aangesteld aan het hof in München. Aanvankelijk als tenor en later als Maestro di Capella. Door zijn aanwezigheid en kwaliteit groeit dit hof uit tot een van de toonaangevende muzikale centra in Europa, stevig ondersteund door de muziekminnende hertog van Beieren. Op vele plekken wordt zijn muziek gedrukt en uitgegeven. Mede door deze stroom aan publicaties verspreid zijn muziek zich over Europa en daarmede zijn faam. Uit precies deze uitgaven zal Ensemble Hermes tijdens de concerten musiceren.

Lassus werk omvat vele genres, zowel in het religieuze als in het wereldlijke repertoire. Zoals geestige en lieflijke chansons en monumentale dubbelkorige missen. Tevens schijft hij meerdere hoogst originele werken zoals de Prophetiae Sibyllarum, met gedurfde chromatsche experimenten, en de emotioneel geladen Lagrime di San Pietro, geestelijke  madrigalen van een hoog dramatisch gehalte. Dit alles zal het ensemble  in het concert aan bod laten komen waarbij tussendoor de artistiek leider, tevens dirigent van het ensemble de luisteraar meeneemt langs het leven van Orlando di Lasso.

 

Ensemble Hermes richt zich op het authentiek uitvoeren van 16e-eeuwse polyfonie en voert daarnaast hedendaagse aan de polyfonie verwante muziek uit. Het projectensemble bestaat uit zowel ervaren amateurs als muziekstudenten en professionals. Tijdens optredens musiceren de zangers rondom een grote muziekstandaard die speciaal voor dit ensemble is ontworpen en gemaakt. Waar mogelijk wordt er gezongen vanuit kopieën van de originele manuscripten. Alle zangers hebben zich daartoe de zogenaamde mensuraal notatie, die in de handschriften gebruikelijk is, eigen gemaakt.

 

Kaarten (online voorverkoop)*

Regulier €18,-
Korting  €15,- (CJP/stadspas groene stip/student)

*Let op! Deze prijzen hebben betrekking op de online voorverkoop. Aan de deur wordt er bovenop elk ticket €2,50 extra aan transactiekosten gerekend.

 


 

< Terug naar de agenda