Wat hebben de missen van Obrecht en Bach met elkaar te maken? Op het eerste gezicht misschien niets. De mis van Obrecht is geschreven voor vier stemmen, zonder enige instrumentale begeleiding. Als basis voor zijn mis gebruikte hij een volkslied dat in zijn tijd zeer bekend was: L’homme armé. Obrecht was een meester in de polyfonie, de schrijfstijl waarin verschillende stemmen een zelfstandige melodie laten horen. Er was veel kritiek op deze kunstige stijl. Door de zelfstandige stemvoering was de tekst minder goed te volgen.

De missen van Bach hebben een uitgebreide instrumentale begeleiding, met strijkers en blazers. Er is een openings- en slotkoor en daar tussen schreef Bach aria’s. De openingsdelen zijn geschreven in de stile antico, de ouderwetse stijl, polyfoon, naar voorbeeld van de oude meesters, zoals Obrecht.  De mis van Obrecht bevat vijf delen (Kyrie-gloria-credo-sanctus-agnus dei) waarvan we tijdens deze concertserie alleen het kyrie en gloria uitvoeren. De missen van Bach hebben maar twee onderdelen, het Kyrie en het Gloria. Het leverde de bijnaam “Lutherse Mis” op.

Het Apollo Ensemble is als een kameleon. De ene keer een barokorkest, een volgende keer gerust een duo, trio of septet. Maar welke gedaante het ensemble ook aanneemt, deze musici zullen altijd worden gedreven door een gemeenschappelijke passie. Zij worden gegrepen door het wonder dat eeuwenoude muziek telkens weer als nieuw kan klinken. En wat is mooier en dankbaarder dan deze fascinatie te delen met het publiek? Welkom dus bij het Apollo Ensemble!

 

Programma

J.S Bach (1685-1750)
Missa in G BWV 236
Kyrie - Gloria 

 

J. Obrecht (1457-1505)
Missa L’homme armé
Kyrie - Gloria

 

J.S. Bach
Missa in F BWV 233
Kyrie

 

Musici

Tanja Obalski, sopraan

Oscar Verhaar, countertenor

Adriaan de Koster, tenor

Michiel Meijer, bas

David Rabinovich, artistiek leider

Daphne Oltheten, viool

Annemarie Kosten-Dür, altviool

Cassandra Luckhardt, cello

Beltane Ruiz, contrabas

Peter Tabori & Robert de Bree, hobo

Christopher Price & Felix Foster, hoorn

Thomas Oltheten, fagot

Marion Boshuizen, orgel

 

Kaarten (online voorverkoop)*

Regulier €25,-
Korting  €20,- (CJP/stadspas groene stip/Vrienden van Apollo)
Student €10,- 

*Let op! Deze prijzen hebben betrekking op de online voorverkoop. Aan de deur wordt er bovenop elk ticket €2,50 extra aan transactiekosten gerekend.

 


 

< Terug naar de agenda