Het oor van Artemisa
Johannette Zomer & friends | AFGELAST

 


Wegens de op 18 december aangekondigde coronamaatregelen is dit concert helaas geannuleerd. Kaartenkopers ontvangen zo spoedig mogelijk bericht.


Artemisia Gentileschi (Rome, 1593 - na 1654) was één van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Italiaanse schilderkunst uit de zeventiende eeuw. Als vrouw manifesteerde zij zich in een mannenwereld, zonder zich te conformeren. Daarom wordt zij in latere tijden een symbool van de strijd tegen het patriarchaat.

In het lecture concert ‘Het oor van Artemisia’ gaan we ons verdiepen in het bijzondere leven dat Artemisia heeft geleid en gebruiken de steden waar ze gewoond en gewerkt heeft als leidraad voor het verhaal. Ook zal er muziek klinken die zij ook zelf gehoord moet hebben; werken van bekende componisten als Francesca Caccini uit Florence en Barbara Strozzi uit Venetië, maar ook van componerende vrouwen die in Noord-Italiaanse kloosters verbleven. En uiteraard ontbreekt het werk van mannelijke tijdgenoten niet, zodat een fraai beeld ontstaat van het muzikale landschap in de tijd van Artemisia.

Het repertoire van sopraan Johannette Zomer beslaat ruim vijf eeuwen muziekgeschiedenis, maar zij wordt internationaal vooral gezien als een van de belangrijkste vocalisten op het gebied van muziek uit de barokperiode. Met theorbist Fred Jacobs maakte zij voor het label Channel Classics een serie cd’s gewijd aan de 17e-eeuwse liedkunst uit Italië, Frankrijk en Engeland. Fred Jacobs is specialist in het oeuvre voor luit en theorbe uit de 17e eeuw en is als docent verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam. Voor het concert van vandaag voegt gambiste Susanne Braumann zich bij dit duo. Zij maakte met Fred Jacobs opnamen van werk van Marin Marais en verder is zij regelmatig te gast bij bekende barok-ensembles voor uitvoeringen van muziek van Monteverdi tot Haydn.

 

Uitvoerenden

Johannette Zomer sopraan
Fred Jacobs theorbe
Susanne Braumann viola da gamba

 

Kaarten

Regulier €25
Korting* €12,50

*Jongeren t/m 18 jaar en studenten (neem je studentenpas mee)

 


 

< Terug naar de agenda