Kamerkoor Musica Amsterdam
Ode aan Duitse muziek

In het programma verbindt het koor de renaissance van Heinrich Schütz, via de roerige 20e eeuw van Hugo Distler met de hedendaagse muziek van Enjott Schneider.

 

Heinrich Schütz (1585-1672)  componeerde zijn ‘Musikalische Exequien’ in 1635/1636 naar aanleiding van de dood van zijn landsheer Heinrich Posthumus Reuss. Reuss zelf selecteerde de verzameling Bijbelverzen en liedteksten, die Schütz vervolgens gebruikte als basis voor zijn begrafenis mis.

 

Wat Hugo Distler (1908-1942) als componist van koorwerken in de teksten van Mörike aantrok waren de ritmische kracht en vrijheid, zo kenmerkend voor de 19e eeuw en de tijd die volgde. Uit het ‘Mörike-Chorliederbuch’ zingt Kamerkoor Musica Amsterdam vijf van de veertig gedichten.

 

Enjott Schneider (1950-) is een Duitse zakenman, componist, musicoloog en muziekdocent. Zijn inspiratie is de klankrijkdom van oude Italiaanse gezangen. Franciscus van Assisi´s  Zonnelied Cantico di Frate Sole inspireerde Schneider tot het schrijven van zijn ‘Der Sonnengesang des Franz von Assisi’ in 2007.