Nederlands Kamerkoor & Cappella Pratensis
Missa Unitatis
o.l.v. Stephen Layton

Een unieke samenwerking tussen twee Nederlandse topkoren: Cappella Pratensis en het Nederlands Kamerkoor. Onder leiding van de Britse dirigent Stephen Layton voeren zij de wereldpremière uit van de Missa Unitatis uit, een dubbelkorige mis.

 

De concerten vinden plaats in het kader van Bosch 500. Jheronimus Bosch was verbonden aan de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap van ’s-Hertogenbosch. Sinds 1642 tot aan de dag van vandaag bestaat de Broederschap uit protestante én katholieke leden. Volgens traditie verstrekken de proosten van deze Broederschap de opdracht een complete polyfone mis te componeren. In 2008 werd deze opdracht aan de Britse componist Antony Pitts verstrekt. Hij schreef een stuk voor twee koren, zowel afzonderlijk als tegelijkertijd vormen de koordelen een volwaardige compositie. Het maakt deze ‘Mis van de Eenheid’ magisch: ze overbrugt vijf eeuwen muziek en diverse geloofsrichtingen.

 

Voor dit project is een omvangrijke samenwerking aangegaan met Stichting Babel (zes vooraanstaande amateurkoren uit Noord-Brabant en Antwerpen) en het Nationaal Jeugdkoor. Deze koren zingen diverse werken, alternerend met de vaste gezangen van de Missa Unitatis. Deze eendrachtige samenwerking symboliseert de opdracht van de compositie als ‘Mis van de Eenheid’.

 

Programma

Antony Pitts (*1969) Missa Unitatis (wereldpremière)

Benjamin Britten (1913-1976) A Hymn to the Virgin

Richard Rodney Bennett (1936-2012) Verses

Jean Mouton (1459-1522) Nesciens mater

Clemens non Papa (1510–1555) Ego Flos Campi

… En wisselende werken gezongen door gastkoren