Tot voor kort wist niemand hoe een blokfluitensemble rond 1450 klonk. Er waren geen historische instrumenten uit die tijd beschikbaar, terwijl blokfluit toen wel een populair instrument was in heel Europa. Er zat een gat in onze kennis. Daar brengt Aventure nu verandering in.

Op grond van een CT-scan van de oudste blokfluit van Nederland – de zogenaamde ‘Dordrecht-blokfluit’, die vóór het jaar 1421 werd gemaakt – en studie van een berg muziekwetenschappelijke, archeologische en historische informatie, heeft Aventure het geluid van een blokfluitensemble gereconstrueerd zoals dat naar alle waarschijnlijkheid rond het midden van de 15e eeuw heeft geklonken.

 

In het programma Totdat de wachter heeft gezongen is te beluisteren hoe een blokfluitconsort bijna zes eeuwen geleden klonk, en in beide work- shops kunt u zelf aan de slag met 15e-eeuws muziekrepertoire.

 

Hoe instrumentalisten in de 15e eeuw eenstemmige liederen tot een meerstemmig instrumentaal stuk maakten blijkt in een recept en formules te vatten. Dit proces kun je leren herkennen en toepassen. De workshop is zowel gericht op mensen die het proces willen herkennen en analyseren als op gevorderde amateur en pre-professionele musici die zelf willen arrangeren. Geslaagde arrangementen kunnen worden gespeeld bij de presentatie van Workshop II.

 

4x een avond: wo 10/2; do 18/2; wo 24/2; do 10/3 2016

Docent: Ita Hijmans

Tijd: 20.00 – 22.00 uur

Plaats: Consistoriekamer Waalse kerk, Amsterdam

Slotpresentatie: za 12 maart, 16.00 uur met Workshop II

Niveau: (gevorderd) amateur; pre-professioneel

Kosten: €100

Info & aanmelden: E: itasgk@xs4all.nl T: 020 669981