Vrijheid en Vluchtelingen
Debat: VU Vrijheidsmaaltijd

De stroom vluchtelingen in de afgelopen periode kan de angst voeden dat islamitisch extremisme in Nederland zal toenemen. De vluchtelingen komen uit oorlogsgebieden waar religieuze verschillen het onderlinge geweld aanwakkeren. Eenmaal hier drijven andere culturele waarden, discriminatie en uitsluiting sommige vluchtelingen naar extreme religieuze opvattingen. De angst voor deze denkbeelden voedt ook een ander soort fanatisme: een anti-vluchtelingen houding die op gespannen voet staat met precies de bindende waarden van tolerantie en pluraliteit. Laten we door alle culturele grenzen heen zoeken naar tolerantie en meningsverschillen. De vrijheid maken deze mogelijk! Een nuchtere blik op een oververhit debat: laat levensbeschouwing verbondenheid verwoorden.

 

De VU organiseert deze Vrijheidsmaaltijd in samenwerking met de Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF, de VUvereniging en de Universitaire Studentenraad.

 

Alle plaatsen voor de VU Vrijheidsmaaltijd zijn inmiddels vergeven. Indien u zich alsnog aanmeldt via vrijheidsmaaltijd@vu.nl, wordt u op een reservelijst geplaatst. Wanneer er een plaats vrijkomt, neemt de organisatie vooraf per e-mail contact met u op om uw deelname te bevestigen. Deelname alleen mogelijk na aanmelding en bevestiging via e-mail.

 

Programma

17:30

Ontvangst

18:00

Welkomstwoord door Marjolein Jansen, lid College van   Bestuur

18:10

Voorgerecht

18:25

Lezing "Een nuchtere kijk op religie en fanatisme"
door Govert Buijs, hoogleraar Politieke Filosofie

18:45

Hoofdgerecht

19:15

Interview met vluchtelingenstudent Gor Khatchikyan (alumnus geneeskunde, uit Armenië) en Mohamed Baghdadi (student geneeskunde, uit Syrië), geleid door Annette Schautt (directeur Bureau Shout)

19:35

Column over religieuze vluchtelingen in de zestiende eeuw door Mirjam van Veen, hoogleraar Kerkgeschiedenis

19:45

Nagerecht met koffie en thee

20:00

Gesprek over initiatieven voor en door vluchtelingen met Mohammed Cheppih (imam), Henk Dijstra (algemeen directeur Leger des Heils Amsterdam) en Mohammed Badran (VU-student en initiatiefnemer Syrian volunteers in the Netherlands), onder leiding van Annette Schautt

20:30

Afsluiting door Marjolein Jansen